Advocatenneef Taghi 'probeerde uitbraakplannen te sussen'

Voormalig advocaat Youssef T. (38) heeft geprobeerd zijn neef Ridouan Taghi op andere gedachten te brengen, in plaats van geholpen bij het plannen van een gewelddadige uitbraak. Dat zeggen zijn advocaten. "Hij heeft geprobeerd het proces te vertragen, de situatie te sussen, geprobeerd Taghi subtiel af te brengen iets van zijn plannen te concretiseren."
T. staat vandaag voor de rechter bij een voorbereidende zitting in zijn zaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij de schakel is geweest tussen de gedetineerde Taghi - hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo - en de buitenwereld.
Gedachtespinsel
T. bezwoer de rechtbank dat hij geen berichten van Taghi heeft doorgegeven. De vraag of Taghi een concreet plan had om te ontsnappen kon T. niet beantwoorden. "Ik kan er niks concreets over zeggen. Het was een gedachtespinsel, een plan, een idee."
De strafzaak heeft 'heel veel en vergaande consequenties gehad tot nu toe', zei T. "De schade is aanzienlijk en voor een groot deel onherstelbaar." Hij was sinds vorig jaar augustus op zoek naar een baan buiten de advocatuur, ook om niet betrokken te raken bij de mogelijke plannen van zijn neef.
'Rustig en beheerste indruk'
"Voor het eerst sinds zijn arrestatie een halfjaar geleden zien en horen we Youssef T. in de rechtszaal", zegt verslaggever Eelco Hiltermann, die al het nieuws rond verdachte Ridouan Taghi voor RTL Nieuws volgt. "Hij maakt een rustige en beheerste indruk en op bijna alle vragen van de rechtbank is hij bereid antwoord te geven. Youssef laat duidelijk blijken dat hij zich onder druk gezet voelde en ongewenst in de rol van Taghi's advocaat terecht is gekomen."
Taghi (44) zit sinds zijn arrestatie in december 2019 vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Vorig jaar bezocht T. hem daar tientallen keren, in zijn hoedanigheid als advocaat. Volgens advocaat Haroon Raza hadden Youssef en Ridouan elkaar tot vorig jaar tientallen jaren niet gezien.
Verborgen camera's
Justitie kreeg na verloop van tijd het ernstige vermoeden dat het tweetal heel andere dingen besprak dan juridische problemen. Daarop werd een onderzoek in gang gezet, waarbij beide mannen tijdens de bezoeken ook werden afgeluisterd en gefilmd met verborgen camera's. Het OM presenteerde een deel van die beelden tijdens een zitting in de zaak op 14 april.
T.'s advocaten vinden dat er geen redenen zijn om T. nog langer in voorarrest te houden en hebben bepleit hem al dan niet voorwaardelijk op vrije voeten te stellen. Dat verzoek werd vanmiddag door de rechtbank afgewezen.