onder vuur

Radioprogramma Johan Derksen had na Akwasi-rel al gecanceld moeten worden'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPRadioprogramma Johan Derksen had na Akwasi-rel al gecanceld moeten worden'
RTL

Hoofdredacteur Ruud van Os van RTV Rijnmond vindt dat zijn zender het radioprogramma van Johan Derksen (73) al eerder had moeten schrappen, na de commotie over de vermeend racistische 'grap' die Derksen over Akwasi maakte. Dit was de vorige keer dat het programma landelijk in opspraak kwam.

"Het heeft niets met woke te maken, het heeft te maken met het overschrijden van grenzen door een medewerker van Rijnmond"

RTV Rijnmond besloot donderdag, naar aanleiding van de kaarsenrel, te stoppen met het radioprogramma van Johan. Ruud stelde vrijdag op NPO Radio 1 dat hij in de zomer van 2020, tijdens de commotie rond de 'Akwasi-grap', ook al zijn twijfels had over het voortzetten van de samenwerking. "Ik had toen nog niet deze functie, maar ik was wel leidinggevende bij de zender", laat hij weten. "Ik heb toen ook knarsetandend naar de televisie zitten kijken. We hebben toen niet geacteerd en misschien wel niet goed gehandeld." De kwestie is toen wel intern besproken.

Talpa-baas Paul Römer 'gaat Johan Derksen niet overhalen om te blijven’
Lees ook

Talpa-baas Paul Römer 'gaat Johan Derksen niet overhalen om te blijven’

Het besluit donderdag om te stoppen met de show is 'met z'n allen genomen', beklemtoont Ruud. "Dit kan niet, dit was echt de druppel. We hebben Johan behandeld zoals we elke medewerker zouden aanspreken als deze over grenzen heen gaat zoals dat hier gebeurd is." Dat het incident niet plaatsvond tijdens een uitzending van Rijnmond doet volgens de hoofdredacteur niet ter zake. "Als een medewerker van ons in zijn vrije tijd buiten in een Hitler-kostuum zou gaan rondlopen, zouden we dat ook niet tolereren."

De hoofdredacteur sprak donderdagmiddag met Johan. "Het was geen fijn gesprek, maar wel een respectvol gesprek. Ik vind het ook een heel aardige man. Het heeft niets met woke te maken, het heeft te maken met het overschrijden van grenzen door een medewerker van Rijnmond."

Lees meer over
Johan DerksenVandaag InsideSeksueel grensoverschrijdend gedrag