Vrijheid

Suzan & Freek hebben beter beeld van vluchtelingen gekregen

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPSuzan & Freek hebben beter beeld van vluchtelingen gekregen
RTL

Voordat het muzikale duo Suzan & Freek dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid werd, voelde vluchtelingenproblematiek toch als een 'ver-van-ons-bed-show', zegt Freek (29) tegen het ANP. Een reis naar het eiland Lesbos en de Griekse hoofdstad Athene veranderde dat beeld. "Het zijn gewoon mensen zoals wij", zegt de zanger, die het interview zonder wederhelft Suzan Stortelder (29) doet.

"Aan de ene kant voelt het ergens wel dubbel om nu onze vrijheid te vieren"

"De vluchtelingencrisis was voor ons toch iets wat we op het journaal zagen", vertelt Freek Rikkerink, de mannelijke helft van het populaire zangduo. In hun rol van ambassadeur reisden de twee in de aanloop naar 4 en 5 mei af naar Griekenland om inzicht te krijgen in de situatie van vluchtelingen. "Je gaat uit jezelf niet zo snel naar Lesbos om te kijken hoe dat daar gaat. Voor ons was het dus een mooie manier om er wat over te leren en van dichtbij te zien hoe het daar is", zegt Freek.

Suzan en Freek nog steeds ontroerd door Davina Michelle: 'Erg geraakt'
Lees ook

Suzan en Freek nog steeds ontroerd door Davina Michelle: 'Erg geraakt'

Op Lesbos, waar sinds 2015 veel vluchtelingen per boot aankomen vanuit Turkije, ontmoette het koppel de Afghaanse Nazanin. Zij woonde tien maanden in het bekende kamp Moria op het eiland. "Zij is net zo oud als wij, houdt van muziek en sociale media, maar heeft toch een compleet ander leven puur omdat ze ergens anders geboren is", zegt de zanger. "Inmiddels is ze geen vluchteling meer, maar zet ze zich op Lesbos in om vluchtelingen daar een beter leven te geven. Toch zei ze dat je van dat label vluchteling nooit afkomt. Het bepaalt altijd hoe mensen je zien, zei ze. Dat maakte wel indruk op ons."

Het tweede deel van de reis leidde Suzan & Freek naar Athene. Veel mensen die van Lesbos komen, belanden in de Griekse hoofdstad in afwachting van waar ze daarna naartoe mogen. "Het is een soort grijs gebied waardoor ze eigenlijk nergens aanspraak op maken en vaak op straat terechtkomen", vertelt Freek. "Maar het was mooi om te zien hoe sommige mensen dan het heft in eigen hand nemen en er het beste van maken. Ze koken voor andere daklozen en zamelen kleding in. Geluk zit dan toch in de kleine dingen", blikt de artiest terug.

Van de reis maakte het duo een documentaire die te zien is via bevrijdingsfestivals.nl. Op 5 mei speelt het duo op de festivals in Haarlem, Flevoland, Drenthe en Friesland. Dankzij hun reis naar Griekenland en de begeleiding van Defensie zal er ook op die dag nog stilgestaan worden bij situaties waar vrijheid niet vanzelfsprekend is, zoals Oekraïne, denkt Freek. "Aan de ene kant voelt het ergens wel dubbel om nu onze vrijheid te vieren, maar aan de andere kant is het juist ook goed om stil te staan bij wat we wel hebben", besluit de zanger.

Lees meer over
Suzan en FreekBevrijdingsdag