naar de kelder gaan

Jort Kelder verliest rechtszaak van Google en Twitter

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPJort Kelder verliest rechtszaak van Google en Twitter
RTL

Google en Twitter zijn niet aansprakelijk voor de nepadvertenties en neptweets waarin foto’s van bekende Nederlanders misbruikt werden. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank woensdag bepaald nadat Jort Kelder (57), samen met andere BN’ers, een rechtszaak aanspande tegen de online platforms.

In de advertenties en tweets probeerden bedrijven mensen aan te sporen om te investeren in cryptovaluta. Op het internet verschenen tientallen advertenties waarvoor de BN’ers geen toestemming hadden gegeven. Jort klaagde de bedrijven aan, omdat ze volgens hem onrechtmatig hebben gehandeld door de advertenties en tweets toe te laten. Maar volgens de rechtbank ligt de verantwoordelijkheid niet bij Twitter en Google, maar juist bij de adverteerder.

Jort Kelder eist dat Twitter stopt met verspreiden bitcoinscam
Lees ook

Jort Kelder eist dat Twitter stopt met verspreiden bitcoinscam

Volgens de rechtbank heeft Jort niet de partijen aangesproken die de advertenties plaatsten, maar de online platforms. Dat had hij wel moeten doen, omdat Google en Twitter volgens de rechter niet direct aansprakelijk zijn voor de inhoud van advertenties. De bedrijven kan daarom geen verwijt worden gemaakt, mede omdat ze voldoende voorzorgsmaatregelen nemen.

Google reageerde hier als volgt op: "We werken keihard om fraudeurs op ons platform tegen te houden en zijn blij dat de rechtbank onze inspanningen vandaag heeft erkend. We blijven de handhaving van onze advertentieregels continu verbeteren om criminelen geen kans te geven."

De rechtbank heeft Google wel verplicht om de gegevens van de adverteerders aan Jort te geven. Twitter hoeft dit niet te doen, omdat de eis van de presentator onvoldoende is toegelicht in de rechtszaak. 

"In de praktijk zijn die adressen niets waard. Dat zijn adressen op Cyprus of in Oost-Europa. Dode adressen van brievenbusfirma's, wat hebben we eraan?", reageerde Kelder. "Ik vind dat Google zich niet kan verschuilen achter anonieme adressen waardoor kleine beleggers schade lijden. In feite ben je vogelvrij als je opgelicht wordt. Het lijkt erop dat de rechtbank bang is om de grote techbedrijven aan te pakken."

Kelder onderzoekt de mogelijkheden voor een hoger beroep. "Google verpakt advertenties in de vormgeving van nieuwssites. Maar daar zegt de rechtbank helemaal niets over. En dat is best wel schokkend."

Lees meer over
Jort KelderGoogleTwitterTechnologieSocial Media