verdachten voor de rechter

Vijf vragen en antwoorden over strafproces Peter R. de Vries

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPVijf vragen en antwoorden over strafproces Peter R. de Vries
RTL

Nog geen jaar na de aanslag op Peter R. de Vries begint dinsdag de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De misdaadverslaggever werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten nadat hij de studio van RTL Boulevard verliet en overleed negen dagen later. De twee verdachten verschijnen vandaag voor de rechtbank in Amsterdam. De zaak in vijf vragen en vijf antwoorden.

Wie staan er terecht en waarvoor? 

De 22-jarige Delano G. heeft volgens politie en justitie bij de aanslag op 6 juli 2021 de kogels afgevuurd op Peter R. de Vries. Hij zou de moord hebben voorbereid met de 36-jarige Pool Kamil E.

Na de uitzending van RTL Boulevard, die werd opgenomen op het Amsterdamse Leidseplein, liep de bekende misdaadverslaggever nietsvermoedend naar zijn auto die in de parkeergarage op de Langeleidsedwarsstraat staat. Bijna aangekomen bij zijn voertuig stapt volgens het OM Delano op hem af en schiet de 64-jarige (levens)partner, vader en opa neer.

Na de schietpartij vluchten de twee verdachten volgens de recherche de stad uit met een auto. Door goed politiewerk achtervolgen agenten binnen een halfuur al de vluchtauto, om die vervolgens op de A4 bij Leidschendam klem te rijden en de inzittenden te arresteren.

Strafproces verdachten moord Peter R. de Vries vandaag van start
Lees ook

Strafproces verdachten moord Peter R. de Vries vandaag van start

Heeft het Openbaar Ministerie genoeg bewijs? 

Justitie gaat er vanuit een ronde zaak te hebben en twijfelt niet aan de veroordeling van de verdachten. Naar verwachting zullen de officieren een strafeis uitspreken van dertig jaar celstraf of levenslang. 

Na aanhouding treffen de agenten in de vluchtauto wapens aan, waaronder een omgebouwd gaspistool waarmee zou zijn geschoten op Peter R. de Vries. Op het handvuurwapen zit volgens het Nederlands Forensisch Instituut het dna van Delano G. Op de handen van beide verdachten zitten kruitsporen. Van de moord zijn camerabeelden. Net zoals van de voorverkenningen die volgens justitie gedaan zijn door Kamil E.  

Justitie heeft ook de hand weten te leggen op heimelijke gesprekken tussen de verdachten en een tot nu toe onbekend persoon: NN-*4229. Zo zou de persoon geappt hebben ‘Knal op zijn hoofd’. Waarop Delano G. zou sturen: “Jaman, kkk hard’. NN-*4229: Paar keer.’ Delano G.: ‘Ahahahah’. Even later zou de vermoedelijke schutter typen: ‘Bro ik schiet die kk ding helemaal door ze kk lichaam heen, die vieze kk hoer, hoofd alles laat hem daar als een sletje achter.' Na de moord zou Delano het volgende hebben gestuurd: 'Bro, ahahahah (..) dwars door ze hoofd en lichaam (..) echt, gelukt (..) hij is dood (..) kk dood.' Op foto’s en video’s is volgens het OM te zien dat de verdachten voor de moord oefenen met de wapens. 

Delano G. zwijgt over de verdenkingen, Kamil E. ontkent betrokkenheid bij de moord.  

Wie gaf de opdracht voor de moord? 

Een rechercheteam van de Landelijke Eenheid van de politie en officieren van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie onderzoeken wie de opdracht heeft gegeven voor de moord op Peter R. de Vries. Dat is een apart onderzoek dat losstaat van het proces tegen de uitvoerders. Er is nog niets bekend over resultaten van het onderzoek, behalve dat vorige week bleek dat er volgens justitie 'in een ander onderzoek' een inval is gedaan bij de moeder van verdachte Kamil E. 

Wat wel duidelijk is, is dat de verdachten instructies kregen van de persoon die in het dossier NN-*4229 wordt genoemd. Hij stuurde onder andere ‘leeg die ding op hem’ en ‘verneuk het niet’. Ook gaf hij aan dat hij, als hij niet de moord zou begeleiden, ‘onder de groene zoden zal liggen’. Daarnaast stuurde NN-*4229 om 18.37 uur een foto van Peter R. de Vries, die op dat moment live te zien was in de uitzending van RTL Boulevard. Hij schreef erbij: ‘Zeg tegen die Pool hij is er, zo ziet die uit. Je moet vanaf de Mac [McDonald’s, red.] hem volgen.’ 

Wat gaat er gebeuren tijdens de strafzaak? 

Op dinsdag 7 juni vindt de eerste dag van de inhoudelijke behandeling plaats. De officier van justitie zal de zaak aan het begin voordragen. Daarna zal de rechtbank met de verdachten het dossier bespreken en voorhouden. Ook de officieren van justitie en de advocaten van de verdachten mogen vragen stellen. 

Na het bespreken van het dossier komen de persoonlijke omstandigheden van de verdachten aan bod. Vervolgens komen de vorderingen van Royce, Kelly en Jacqueline de Vries aan bod. Royce en Kelly, de kinderen van Peter R., zullen gebruik maken van hun spreekrecht. Jacqueline, de moeder van Royce en Kelly, zal daar geen gebruik van maken. Tenslotte komen de officieren van justitie aan het woord met hun requisitoir inclusief de strafeisen. 

Op woensdag 15 juni zal de vordering van Peters vriendin Tahmina Akefi, mogelijk achter gesloten deuren, worden besproken. Zij zal vervolgens in het openbaar haar spreekrecht uitoefenen. Hierna komen de advocaten van de verdachten aan het woord met hun pleidooien. Vervolgens mag het Openbaar Ministerie hierop reageren en krijgen de raadslieden nog een tweede termijn. Het laatste woord is tenslotte aan Delano G. en Kamil E. 

Zijn de nabestaanden aanwezig bij de zitting? 

Royce, Kelly en Jacqueline de Vries zijn aanwezig, net zoals vriendin Tahmina Akefi. Zij krijgen de mogelijkheid om de zaal te verlaten als het Openbaar Ministerie camerabeelden van de moord zal laten zien. Peters broer Wouter de Vries heeft ervoor gekozen om niet bij het proces aanwezig te zijn. Hij wil niets weten over de mannen die verdacht worden van de moord op zijn broer. “Ik vind dat ze geen woord waardig zijn. Alles wat ze eventueel tegen mij, tegen ons, of tegen Royce en Kelly zeggen, dat geloof ik niet. Spijt hoef ik niet te horen van deze mensen”, zei Wouter eerder. 

De strafzaak tegen Delano G. en Kamil E. begint dinsdagochtend om 09.00 uur. Updates over de zitting verschijnen gedurende de hele dag op deze website. 

 

Lees meer over
Peter R. de VriesMoordzaak