M/V/X

Raven van Dorst krijgt paspoort met X: 'Nogal een uitputtingsslag'

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPRaven van Dorst krijgt paspoort met X: 'Nogal een uitputtingsslag'
RTL

Het is een belangrijke dag voor Raven van Dorst (37): vandaag mag hen een nieuw paspoort aanvragen. Geen M of V, maar een X prijkt er dan bij het vakje geslacht. Op Instagram spreekt de presentator zich uit over het juridisch traject.

"Het kostte even 37 jaar, maar dan heb je ook wat"

Raven deelt een pasfoto van zichzelf. 'Je zou het misschien niet zeggen, maar deze hermie (hermafrodiet, tegenwoordig is de term intersekse gangbaarder, red.) is superblij dat die vandaag éindelijk een nieuw paspoort mag gaan aanvragen.' Hen heeft er jaren op moeten wachten. 'Het kostte even 37 jaar, maar dan heb je ook wat. Speciaal m’n snor laten staan voor de gelegenheid', grapt Raven.

Raven van Dorst houdt vriendin bewust uit de media
Lees ook

Raven van Dorst houdt vriendin bewust uit de media

In Nederland is het sinds 2018 mogelijk om een X in je paspoort te krijgen, maar om dit voor elkaar te krijgen moet je eerst naar de rechter stappen. Raven deed dit, maar eenvoudig ging het niet. 'Ik hoop dat dit heel snel wat makkelijker kan gaan voor intersekse personen en aanverwanten, want het juridische traject en de bijkomende kosten zijn nogal een uitputtingsslag.'

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

D66 wil overigens dat het krijgen van een X in je paspoort voortaan ook zonder rechtsgang mogelijk is. D66-Kamerlid Lisa van Ginneken kwam vorige week met een initiatiefwetsvoorstel zodat het niet meer nodig is voor onder anderen intersekse of non-binaire personen om naar de rechter te stappen.

Raven scoort momenteel de pannen van het dak met het programma Boerderij van Dorst. In onderstaande video vertelt mediadeskundige Rob Goossens over het succes van de serie.

Lees meer over
Raven van Dorst