Agent die gijzelnemer Apple Store doodreed wordt niet vervolgd

De agent die eind februari de gijzelnemer van de Apple Store in Amsterdam doodreed, wordt daarvoor niet vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend vanochtend. De gijzelnemer hield urenlang een man onder schot in de winkel aan het Leidseplein en dreigde zichzelf op te blazen.
Het ingrijpen van de agent van de Dienst Speciale Interventies (DSI) was volgens het OM 'gerechtvaardigd'.
De gijzeling gebeurde op dinsdag 22 februari. De verdachte liep aan het eind van de middag gewapend de Apple Store binnen en hield een klant urenlang onder schot. Ook schoot hij op de politie, waarna een groot gebied rond het Leidseplein werd afgezet.
Explosieven
De man droeg een bomvest en zou hebben gedreigd zichzelf op te blazen. Hij eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Tientallen mensen konden tijdens de gijzeling worden bevrijd uit het gebouw. Maar niet iedereen: een aantal Apple-medewerkers en klanten verstopten zich in een kast.
De klant die onder schot werd gehouden, een Engelsman van 44 jaar, wist na bijna zes uur te ontsnappen. De gijzelnemer had om water gevraagd, dat rond 22.30 uur door de politie met een robot werd gebracht.
De Brit zag zijn kans en ontsnapte, waarop de gijzelnemer hem achterna ging. Op dat moment reed de DSI-agent de verdachte aan met een politieauto, om de man te stoppen:
De gijzelnemer overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. Later bleek dat de man een automatisch wapen en een handvuurwapen bij zich had. Hij schoot zeker vier keer richting de politie, aan het begin van de gijzeling.
Na afloop van de gijzeling werden er, ondanks het bomvest, geen explosieven op het lichaam van de gijzelnemer gevonden.
De verdachte was een bezorger voor supermarkt Albert Heijn. Tijdens de gijzeling stond urenlang een Albert Heijn-busje met knipperende lichten geparkeerd voor de ingang van de Apple Store. De winkel in Amsterdam, en andere locaties van de Apple Store, waren na de gebeurtenissen dagen dicht.
'Levensbedreigende situatie'
De Rijksrecherche, die onderzoek deed omdat de gijzelnemer uiteindelijk met geweld door de politie werd overmeesterd, heeft meerdere getuigen gehoord, onder wie de gegijzelde. Ook is forensisch onderzoek gedaan, onder meer op het Leidseplein, aan het bomvest en aan de vuurwapens. Verder deed de afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) onderzoek naar het dienstauto waarmee de gijzelnemer werd aangereden.
"Door zijn handelen heeft de agent direct een einde gemaakt aan een zeer levensbedreigende situatie voor de gegijzelde en voor de achter zijn dienstvoertuig opgestelde politiemensen", zegt de hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Nederland. "Van politieambtenaren wordt verwacht dat zij in situaties als de onderhavige handelend optreden en actief het gevaar keren.’’
'Passend bij het gevaar'
Het handelen van de DSI-agent noemt het OM 'passend bij het gevaar dat van de gijzelnemer uitging'. Ook de keuze om de man met het dienstvoertuig aan te rijden, vindt het OM passend. "Vanwege de informatie dat de man explosieven bij zich droeg, was het gebruik van het dienstwapen geen optie."
De familie van de gijzelnemer is volgens hun advocaat Jan-Kees van den Brink gisteren op de hoogte gesteld. "Wij hebben een gesprek gehad met twee officieren van justitie", laat hij weten aan RTL Nieuws. "De familie heeft verder besloten om geen commentaar te geven."