Omstreden mondkapjesdeal Sywert van Lienden wordt verfilmd
Producent Levitate Film gaat een film maken over de omstreden mondkapjesdeal die oud-CDA-coryfee Sywert van Lienden (31) en zijn compagnons sloten. Het productiehuis heeft de filmrechten van het boek 'Sywerts miljoenen' van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen gekocht.
"Het wordt geen documentaire, we neigen naar een scherpe satire"
Producent Paula van der Oest van Levitate heeft een bericht hierover van NU.nl bevestigd. Wie de film gaat regisseren of wie er mee gaan spelen, is nog niet bekend. Wat het productiehuis wel loslaat, is dat het vermoedelijk een satire wordt.
"Het wordt een speelfilm, geen documentaire", vertelt Alain de Levita van het productiehuis in het programma De Nieuws BV. "We neigen nu naar een scherpe satire. Als je dit onderwerp heel serieus brengt dan wordt het veel te zwaar en niet leuk om naar te kijken. Het gaat natuurlijk over een enorme oplichtingszaak. Maar een satire is anders."
Sywert maakte zich in het voorjaar van 2020 sterk voor de aanschaf van medische mondkapjes toen daar wereldwijd een enorme schaarste aan bestond. Hij richtte de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) op om ervoor te zorgen dat Nederland snel miljoenen mondkapjes zou krijgen en beweerde dat belangeloos te doen. Een van de deals die werd gesloten was met het ministerie van Volksgezondheid, waar partijgenoot Hugo de Jonge minister was.
Volgens het OM hebben Sywert en twee zakenpartners klanten vanuit hun mondkapjesstichting doorgesluisd naar een commerciële bv, Relief Goods Alliance (RGA), die losstond van de stichting. Hiermee verdienden ze miljoenen. Het OM heeft voor een totaalbedrag van 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de affaire.
Wat de exacte rol van onder meer toenmalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in de affaire was, is nog niet duidelijk. Het Deloitte-rapport over de omstreden mondkapjesdeal is al meerdere malen uitgesteld, tot grote irritatie van de Tweede Kamer. In eerste instantie zou het onderzoek al in september vorig jaar afgerond zijn, maar het kabinet meldde om allerlei redenen al meermaals vertraging.