das pech, extra zakcentje weg

Hans Klok en Andy van der Meijde niet blij met stop op gokreclames

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPHans Klok en Andy van der Meijde niet blij met stop op gokreclames
RTL

Hans Klok (53) voelt zich 'machteloos' nu bekende Nederlanders niet langer te zien mogen zijn in gokreclames, vertelt hij aan het ANP. De illusionist was het gezicht van TOTO. "Dat had ik nog wel een paar jaar willen doen, maar nu houdt het op." Ook Andy van der Meijde (42) loopt hierdoor veel geld mis.

"Natuurlijk ben ik daar een beetje zuur van"

"We wisten al heel lang dit eraan kwam", vertelt Hans. "Dus we weten dat het afloopt." De illusionist legt zich dan ook neer bij de nieuwe regels. "Gokken is net als roken en alcohol. De jongere doelgroep moet zo min mogelijk gemotiveerd worden om het te doen, omdat het ook verslavend is." Ook Andy toont begrip voor het besluit. "Er zijn zo veel dingen die verslavend zijn, zoals wiet en alcohol. Daar kan je ook verslaafd aan raken." De oud-voetballer vindt het echter wel 'krom', maar gaat zich wel aan de nieuwe regels houden. "Het blijft alleen jammer." 

Realityserie Andy & Melisa keert terug op de buis
Lees ook

Realityserie Andy & Melisa keert terug op de buis

Dat Hans nu geen inkomsten meer binnenkrijgt via de reclames is voor hem een bittere pil. "Je bent een beetje machteloos. Ik kan er niets aan doen." Wat hem betreft was hij nog een paar jaar het gezicht van TOTO geweest. "Dat houdt nu op, maar ik heb meerdere commerciële deals. In mijn geval moet dat ook wel, omdat ik een kostbaar bedrijf heb met veel mensen in dienst." Om die reden probeert de illusionist via commerciële deals extra bekendheid te genereren. Andy legt uit dat hij nu tienduizenden euro's misloopt. "Natuurlijk ben ik daar een beetje zuur van, maar we moeten door."

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft de zogeheten 'Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen' aangepast, wat inhoudt dat 'álle personen die enige vorm van publieke bekendheid genieten of waarmee men zich wil identificeren of associëren, zoals (oud-)profvoetballers, influencers, modellen, zangers en bekende pokerspelers', niet meer in gokreclames te zien mogen zijn.

Franc had eerder al aangekondigd te willen regelen dat BN'ers niet meer in de reclames te zien zouden zijn. Vanaf 1 oktober vorig jaar kan er in ons land online legaal worden gegokt. Dat is geregeld via de Wet kansspelen op afstand. De bedoeling is dat mensen daardoor niet meer illegaal gaan gokken, aangezien spelers bij illegale aanbieders niet altijd goed beschermd worden.

Lees meer over
Andy van der MeijdeHans Klok