WAT VVDEED je nou?

VVD stelt Kamervragen over gratieverlening Frank Masmeijer

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPVVD stelt Kamervragen over gratieverlening Frank Masmeijer
RTL

De VVD gaat Kamervragen stellen over oud-presentator Frank Masmeijer (60) die eerder vrij is gekomen uit de gevangenis, omdat hij gratie heeft gekregen van koning Willem-Alexander (55). De vragen komen van VVD-Kamerlid Ulysse Ellian en zijn gericht tot Franc Weerwind, de minister van Rechtsbescherming.

"Ik kan het nog steeds niet bevatten"

Zo vraagt de VVD zich onder meer af waarom er gratie is verleend aan Frank Masmeijer en op welke wijze er precies is gehandeld.

Frank vertelt woensdag in De Telegraaf dat hij gratie heeft gekregen. En dat terwijl hij zelf dacht nog minstens anderhalf jaar te moeten zitten. De voormalige NCRV’er werd door een Belgische rechter veroordeeld tot negen jaar cel voor zijn aandeel in een grootscheepse cocaïnesmokkelzaak. Hij zat lange tijd in België vast, maar mocht het laatste deel van zijn straf uitzitten in Nieuwegein.

Frank Masmeijer eerder vrij door gratie van koning Willem-Alexander
Lees ook

Frank Masmeijer eerder vrij door gratie van koning Willem-Alexander

Frank vertelt in de krant dat hij in eerste instantie dacht dat hij in de maling werd genomen toen een medewerker van de gevangenis hem vertelde dat hij per direct vrij kwam. "Ik kan het nog steeds niet bevatten", aldus de oud-presentator, die grapt dat toen hij wegreed met vriendin Anita, hij tegen haar zei: "Geef maar een dot gas, voordat ze zich bedenken!"

De voormalig televisiecoryfee laat weten dat hij zich ervan bewust is dat gratie 'bijzonder en zeldzaam' is, maar zegt dat hij altijd van mening is geweest dat hij een te hoge straf heeft gekregen voor wat hij heeft gedaan. "En dat vonden meer mensen, onder wie nu zelfs de koning kennelijk ook", aldus Frank, die na zijn vrijlating onder meer voor het eerst zijn kleindochter heeft kunnen vasthouden.

Geert-Jan Knoops, een van de advocaten van Masmeijer, noemde het op NPO Radio 1 'uitzonderlijk' dat iemand gratie krijgt in Nederland. "In dit geval in het bijzonder, omdat meneer Masmeijer toch voor een zeer ernstig feit was veroordeeld, hoewel men altijd zijn betrokkenheid heeft betwist. Dus het is zeker bijzonder", aldus Knoops. Gratie wordt volgens Knoops slechts verleend in 'uitzonderlijke gevallen'. "Dan moet u denken aan buitengewone humanitaire omstandigheden die niet eerder bekend waren bij de rechtbank of het hof, of omstandigheden die hebben gemaakt dat iemand een totaal ander leven is gaan leiden of gaat leiden."

De rol van Willem-Alexander is onontkoombaar in het verlenen van gratie. De koning is namelijk de enige die gratie kan verlenen. In de meeste gevallen adviseert alleen de rechter de minister van Veiligheid en Justitie over het gratieverzoek. Als deze het positieve advies overneemt, komt datzelfde advies bij de koning te liggen. Deze hoeft meestal alleen nog maar een handtekening te zetten onder het gratieverzoek.

Overigens komen er jaarlijks honderden gratieverzoeken binnen. Men kan namelijk ook al voor geldboetes vanaf 340 euro om gratie vragen. Willem-Alexander zet dus jaarlijks meerdere handtekeningen.

Het verlenen van gratie gebeurt dus vaker, en ook in 2021 kwam zo'n situatie groot in het nieuws. Toen verleende de koning gratie aan Cevdet Yılmaz. In 1983 werd hij tot levenslang veroordeeld voor het doodschieten van zes mensen in café 't Koetsiertje in Delft. Na bijna 38 jaar kwam hij vrij. Nog zo'n bekend voorbeeld komt uit 1986. Toen verleende toenmalig koningin Beatrix gratie aan Hans van Z., die bijna twintig jaar eerder levenslang had gekregen vanwege drie roofmoorden.

Lees meer over
Frank Masmeijer