eerbetoon

Premier Engeland gedenkt 'rots en voorbeeld' Queen Elizabeth

Door RTL Boulevard··Aangepast:
RTL

Duizenden mensen hebben zich na het overlijden van koningin Elizabeth verzameld bij Buckingham Palace. Ook de Britse premier Liz Truss (47), die dinsdag in deze functie werd aangesteld door de vorstin, heeft bedroefd gereageerd op het overlijden van de koningin.

"Het is een grote schok voor het volk en de wereld. Haar geest zal blijven"

"We zijn allemaal ondersteboven door de dood van Queen Elizabeth. Ons land is gegroeid en tot bloei gekomen onder haar. Zij was de rots waarop het moderne Groot-Brittannië werd gebouwd. Het is een grote schok voor het volk en de wereld. Haar geest zal blijven", zei de premier in een toespraak op televisie.

Ook noemde ze de vorstin een bron van inspiratie voor haar persoonlijk. "Ze was een voorbeeld voor ons allen. Ze beroerde de levens van miljoenen overal in de wereld. Het is een dag van groot verlies, maar de nalatenschap van koningin Elizabeth is groot. We zullen nader tot elkaar komen in de moeilijke dagen die voor ons liggen om haar leven en dienstbaarheid te prijzen."

Charles rouwt om geliefde moeder: 'Weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden'
Lees ook

Charles rouwt om geliefde moeder: 'Weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden'

Ook voormalig premier Boris Johnson heeft van zich laten horen en is bedroefd door het overlijden van koningin. "Ze leek zo tijdloos en zo prachtig dat ik vrees dat we begonnen te geloven, als kinderen, dat ze gewoon zou blijven doorgaan", laat hij weten en noemt haar heengaan ‘de verdrietigste dag van ons land’.

Volgens de oud-premier nemen miljoenen mensen een moment pauze om te denken ‘aan koningin Elizabeth, aan het heldere, schitterende licht dat nu is gedoofd’.

'Koningin Elizabeth was meer dan een monarch. Ze definieerde een tijdperk', zegt de Amerikaanse president Joe Biden over de op 96-jarige leeftijd overleden Britse ‘staatsvrouw van ongeëvenaarde waardigheid en standvastigheid, die de fundamentele alliantie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten verdiepte’.

Elizabeth ontmoette in haar leven veertien Amerikaanse presidenten. ‘Vandaag zijn de gedachten en gebeden van mensen in de hele Verenigde Staten bij de mensen van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest in hun verdriet’, stellen Biden en zijn vrouw Jill in een verklaring. ‘We betuigen ons diepste medeleven aan de koninklijke familie.’

‘In een wereld van constante verandering was ze een stabiele aanwezigheid en een bron van troost en trots voor generaties Britten, onder wie velen die hun land nooit zonder haar hebben gekend’, vervolgt de president. ‘Door vriendschap en respect te tonen aan nieuwe onafhankelijke naties over de hele wereld, verhief ze de zaak van vrijheid en koesterde ze duurzame banden die hielpen het Gemenebest, waar ze zo veel van hield, te versterken tot een gemeenschap die vrede en gedeelde waarden bevordert.’

Onze eigen koning en koningin hebben ook gereageerd op het droevige nieuws, net als premier Mark Rutte. Meer daarover lees je hier.

Lees meer over
Koning Charles IIIKoningin Elizabeth II