Eerste dag voor de Britten zonder Queen: wat staat er te gebeuren?
Groot-Brittannië wordt vandaag voor het eerst sinds lange tijd wakker zonder koningin Elizabeth. De Queen wordt vandaag herdacht in het Lagerhuis en Britse media verwachten een minuut stilte in het hele land. Een ander belangrijk moment: de speech van de nieuwe monarch, koning Charles III.
Koningin Elizabeth overleed gisteren op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral. Naast zijn toespraak (waarvan het tijdstip nog onbekend is), wacht koning Charles een audiëntie met de kersverse Britse premier Liz Truss en het kabinet.
Minuut stilte
Verder houdt het Britse Lagerhuis vandaag een herdenking die rond het middaguur begint. Het House of Commons verwacht dat de vergadering tot 22.00 uur duurt. De bijeenkomst staat onder leiding van de voorzitter, de Speaker.
Hoewel onder de codenaam London Bridge door de Britse overheid minutieus is voorbereid wat er vanaf de dood van Elizabeth allemaal gebeurt, is het volgens Britse media nog niet helemaal duidelijk hoe de komende dagen er precies uit zullen zien. The Guardian schrijft dat vandaag waarschijnlijk in het hele land een minuut stilte wordt gehouden.
Ook klinken er ceremoniële saluutschoten bij Hyde Park en Tower Hill in de Britse hoofdstad om de koningin te herdenken, schrijft de krant.
Omdat Elizabeth in Balmoral is overleden, zal zij volgens het plan Operatie Eenhoorn eerst worden opgebaard in Holyroodhouse, een paleis in Edinburgh dat als haar officiële Schotse residentie geldt. Vervolgens wordt zij naar Londen gebracht.
Nationale rouw
In Groot-Brittannië geldt een periode van nationale rouw die na tien dagen eindigt met de uitvaartdienst van de Britse monarch, voor eerst sinds 1760 in Westminster Abbey. Elizabeth wordt daarna bijgezet in St. George's Chapel bij haar woonkasteel Windsor, waar ruim een jaar geleden ook haar man Philip zijn laatste rustplaats vond.
Gisteren kwamen veel Britten naar Windsor Castle om de koningin een laatste eer te bewijzen:
Na het overlijden van de Queen bleven de condoleances van wereldleiders en andere prominenten binnenstromen. Kort nadat de dood van Elizabeth bekend werd, was de Britse Premier Liz Truss een van de eersten die reageerde. "We zijn allemaal ondersteboven door de dood van Queen Elizabeth", zei Struss. "Ons land is gegroeid en tot bloei gekomen onder haar."
Britse beroemdheden
Verder reageerden onder meer de Paus, verschillende koningshuizen, de Japanse premier Fumio Kishida, VN-chef António Guterres, de Amerikaanse president Joe Biden en zelfs Vladimir Poetin op de dood van de monarch. "In een wereld van constante verandering was ze een stabiele aanwezigheid en een bron van troost en trots", zei Biden over de koningin.
Ook Britse beroemdheden stonden stil bij de dood van de Queen. 'Net als de rest van de natie heb ik met verdriet vernomen dat koningin Elizabeth is overleden', schreef Elton John op sociale media. De Britse zanger Paul McCartney schreef na haar overlijden 'God zegene de koningin en lang leve de koning' op Twitter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook de Britse kranten rouwen vanochtend om Elizabeth. 'We hebben van u gehouden, mevrouw', schrijft The Sun. 'U deed uw plicht', meldt The Daily Star.
Verschillende kranten, waaronder The Guardian en The Times, publiceren een portret dat in 1953 werd gemaakt bij de kroning van Elizabeth. 'Een leven in dienst', schrijft The Times bij de afbeelding. The Guardian wijdt negentien pagina's aan het leven van de Queen (1926-2022).
Harten gebroken
The Mirror schrijft op de voorpagina bij een recente afbeelding van Elizabeth 'bedankt'. The Daily Express meldt, in hoofdletters, dat 'onze geliefde koningin dood is' bij een zwart-witafbeelding van de monarch. The Daily Telegraph schrijft bij diezelfde foto: 'Verdriet is de prijs die we betalen voor liefde'. The Daily Mail schrijft op de voorpagina van een 'speciale historische editie' dat 'onze harten zijn gebroken'.