De opvoedkwestie

'Mijn dochtertje (8) vindt haar buik te dik'

Door  Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn dochtertje (8) vindt haar buik te dik'
RTL

Het zelfbeeld van Eefje's achtjarige dochter is nogal laag, zo ontdekte zij onlangs. Haar dochter vindt vooral haar buik te dik. Hoe kan Eefje haar kind helpen?

Dat haar dochter zo onzeker is over haar uiterlijk, is iets waar Eefje onlangs per toeval achterkwam, zegt ze: "Laatst gaf ik haar een knuffel en toen hoorde ik een raar, krakend geluid. Toen ik haar trui omhoog deed, zag ik dat ze haar buik had afgeplakt met plakband, in de hoop dat haar buik zo platter leek.

Ze gaf toe graag slanker te willen zijn, terwijl ze echt niet dik is. Vlak hiervoor had ze een zwemfeestje, misschien zijn er toen dingen gezegd waar ze onzeker van werd maar dit ontkent ze. Hoe dan ook brak het mijn hart. Hoe kan ik haar helpen?"

'Mijn man slaapt door het gehuil van de baby'
Lees ook

'Mijn man slaapt door het gehuil van de baby'

Dat Eefje’s dochter zich ineens erg bewust is van haar uiterlijk is een normale ontwikkeling, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Rond acht of negen jaar gaan kinderen zichzelf zien in verhouding tot anderen. Hun wereld en interesses worden breder, en dan begint ook het vergelijken onderling en een mening vormen over zichzelf. Biologisch gezien is dit een logische ontwikkeling."

Dat betekent niet dat je als ouder uitlatingen als 'Ik vind mezelf te dik' meteen moet wegwuiven, zo benadrukt de opvoedexpert. "Neem dit serieus, zeg niet dat ze niet 'zo raar' moet doen. Jouw ontkenning helpt haar niet, want dit is haar waarheid. Zeg liever dat je je kunt voorstellen dat het voor haar heel vervelend is dat ze zo over zichzelf denkt. Vraag door, bijvoorbeeld wat ze dan zo lelijk vindt aan zichzelf en of dit wel echt overeenkomt met de werkelijkheid. Vraag wat ze wel mooi vindt aan zichzelf en leg ook uit wat jij juist mooi vindt aan haar en waarom."

'Als jij jezelf niet accepteert zoals je bent, waarom zou jouw kind dat dan wel doen?'

De buitenwereld en sociale media spelen ook een rol hierin, vermoedt Bobeldijk: "Kinderen spiegelen zich ook aan TikTok of artiesten. Laat je kind zien hoe filters precies werken of zoek een foto van een bekende artiest zonder make-up. Oftewel: laat zien dat het plaatje dat jouw kind ziet, niet echt is. Help je kind om te relativeren.

En wat vooral belangrijk is: sta goed stil bij de boodschap die jij zelf uitdraagt. Verzucht jij vaak voor de spiegel dat jouw kont te dik is en dat je echt moet afvallen? Dat geeft een verkeerd signaal. Als jij jezelf niet accepteert zoals je bent, waarom zou jouw kind dat dan wel doen?"

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieKindOpvoedingGezin