Concertgebouw evalueert 'agressieve' reactie op klimaatactie
Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaat de manier waarop medewerkers reageerden toen een klimaatactivist een concert verstoorde intern bespreken. "We gaan bespreken hoe onze suppoosten met dit soort situaties om moeten gaan", laat een woordvoerder desgevraagd weten aan het ANP.
"Ze duwden me door de gangen terwijl ze me uitscholden voor idioot, eikel en lul"
Drie activisten van Extinction Rebellion onderbreken woensdagavond het concert van het Orchestra e Coro Sinfonica di Milano. Op een filmpje op Twitter is te zien dat een van hen op een stoel staat en de zaal luid toespreekt, waarna hij onder luid boegeroep de zaal uit wordt getild door concertgangers. Extinction Rebellion laat weten dat de drie door ongeveer twintig mensen de zaal uit zijn gesleept. De activisten willen aandacht vragen voor de klimaatproblemen waar de Nederlandse overheid naar hun gevoel te weinig aan doet.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In Het Parool doet een van de activisten zijn verhaal. Sebastiaan Vannisselroy stelt dat hij erg schrok van de agressie van de mensen in de zaal. "Ik dacht dat mensen wel bleven zitten totdat de beveiliging iets zou doen, maar er was heel veel weerstand", vertelt hij. Sebastiaan wordt uiteindelijk door vijf beveiligers van het Concertgebouw uit het pand gezet. "Ze duwden me door de gangen terwijl ze me uitscholden voor idioot, eikel en lul", zegt de activist.
Het Concertgebouw zegt dat er 'geen mensen in dienst zijn die wij bewakers noemen, ik denk dat het om de suppoosten in de zaal ging'. De woordvoerder geeft geen kwalificatie aan de manier waarop bezoekers en medewerkers de activisten hebben bejegend. Hij beklemtoont sympathie te hebben voor de boodschap van Extinction Rebellion. "Maar ik snap óók dat er paniek ontstond in de zaal. Je zit met 2000 mensen in opperste concentratie naar een muziekstuk te luisteren als er iemand opeens roept 'er is een noodgeval'. Natuurlijk wekt dat reacties op."
Het Concertgebouw gaat nu met medewerkers bespreken hoe ze met dit soort situaties moeten omgaan. De zegsman beklemtoont dat het majestueuze podium al lange tijd probeert duurzamer te zijn: "En ik weet zeker dat dat ook geldt voor onze betrokken bezoekers." Activist Vannisselroy stelt vrijdag in Het Parool dat 'het Concertgebouw een plek is die door veel rijke Amsterdammers wordt bezocht'. "Deze mensen hebben connecties en macht. Tegelijkertijd zijn het deze mensen die de afgelopen vijftig jaar nauwelijks iets hebben gedaan aan het klimaatprobleem. Het voelde daarom juist om ons op deze mensen te richten."
Rob Goossens geeft af op de 'kneuterige actie' van klimaatactivist Jelle in Jinek: