Doorgedraaid

NPO geschrokken door grensoverschrijdend gedrag Matthijs van Nieuwkerk

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPNPO geschrokken door grensoverschrijdend gedrag Matthijs van Nieuwkerk
RTL

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt in een reactie op het artikel van de 'Volkskrant' over grensoverschrijdend gedrag van Matthijs van Nieuwkerk (62) op de redactie van 'De Wereld Draait Door' dat dit nooit had mogen gebeuren.

"Dat dwingt ons tot beraad en we gaan hierover met Matthijs in gesprek"

'Ook wij zijn enorm geschrokken van het grote aantal medewerkers die negatieve en angstige ervaringen hebben opgedaan tijdens hun werk bij het programma DWDD en ook van het feit dat sommigen daar nu nog steeds last van hebben', aldus de NPO op zijn website.

Bekend Nederland reageert op 'buitensporig' gedrag Matthijs van Nieuwkerk
Lees ook

Bekend Nederland reageert op 'buitensporig' gedrag Matthijs van Nieuwkerk

De Volkskrant sprak met ruim vijftig voormalig medewerkers van de talkshow over 'grensoverschrijdend gedrag' van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Het ging volgens de medewerkers om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'. Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden.

NPO-directeur Frans Klein wist niets van het grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van De Wereld Draait Door. Ondanks enkele waarschuwingen zegt de toenmalig directeur van de VARA in de Volkskrant nooit gedacht te hebben dat er sprake was van 'een misstand'.

Negen jaar lang was Frans, die nu juist aanstuurt op een veilige werkomgeving bij de NPO, betrokken bij het programma. Na vier of vijf seizoenen is volgens hem gesproken over de hoge verloopcijfers en is 'bewust de redactie vergroot'. "Natuurlijk denk ik nu wel: is het op sommige punten niet te ver gegaan?", stelt hij in de krant. "Maar er is toen niet een moment gekomen waarvan ik denk: mensen ervaren dit zo, met de ernstige gevolgen die daarbij horen. Mensen hadden het tegen me kunnen zeggen."

Hoewel sommige uitspraken van Van Nieuwkerk 'te ver' gingen, was het volgens Frans ook 'de werkcultuur'. "Misschien vonden wij dat heftige gedrag op heel veel plekken in de mediawereld normaal. Ik ben er niet trots op hè, ik vind het niet fraai - maar die werkcultuur was op veel plekken in Hilversum zo hard", zegt hij. 

Het grensoverschrijdende gedrag bij De Wereld Draait Door is een voorbeeld van de onveilige werkcultuur die er heerst in Hilversum, aldus de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Tijdelijke contracten en matige freelancecontracten zorgen voor afhankelijke medewerkers die misstanden niet durven melden", aldus algemeen secretaris Thomas Bruning in Jinek.

BNNVARA laat weten het 'pijnlijk' te vinden voor de medewerkers dat de omroep Matthijs van Nieuwkerk en de eindredacteuren van De Wereld Draait Door niet heeft aangesproken op hun gedrag. 

Volgens de Volkskrant wilde de presentator in eerste instantie niet ingaan op vragen van de krant. In een eerste verklaring zou hij geen spijt hebben betuigd en zou Matthijs ook niet hebben gereageerd op het aantal medewerkers dat ziek was uitgevallen. In een latere reactie liet hij volgens de krant weten dat het hem spijt.

BNNVARA laat weten 'teleurgesteld' te zijn over de twee verschillende statements van de presentator. De omroep heeft naar eigen zeggen de afgelopen maanden 'zeer indringende' gesprekken gehad met Matthijs. De twee statements doen geen recht aan die gesprekken, aldus BNNVARA. "Dat dwingt ons tot beraad en we gaan hierover met Matthijs in gesprek."

Dieuwke Wynia, oud eind- en hoofdredacteur van De Wereld Draait Door bevestigt dat Matthijs van Nieuwkerk 'extreme woedeaanvallen' had achter de schermen van de talkshow. Wynia laat aan de Volkskrant weten dat ze al die tijd 'klem' zat tussen de 62-jarige presentator en de redactie. Hij bekommerde zich niet om de redactie en liet Wynia op moeilijke momenten alles alleen opknappen, stelt zij. "Ik moest voortdurend schipperen tussen de wensen van de redactie en de eisen van Matthijs."

Matthijs kon ook op Wynia 'heel boos' worden, vertelt ze. "Ik heb ook weleens verdrietig, huilend voor hem gezeten. Hij reageerde daar ongevoelig op en liep weg." Toch voelt Wynia zich geen slachtoffer van Matthijs, met wie ze acht jaar samenwerkte bij DWDD. "Dat gaat te ver, ook omdat ik vind dat iedereen uiteindelijk verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen koers en keuzes."

Matthijs is nog niet, populair gezegd, gecanceld. De Top 2000 à Go-Go gaat namelijk door met Matthijs van Nieuwkerk. Dat bevestigt een woordvoerster van NTR, de omroep waar het programma wordt uitgezonden, aan het ANP. "In december staan weer uitzendingen van de Top 2000 gepland."

Gisteren werd er in Jinek uitgebreid gesproken over deze televisierel. Hieronder een fragment. 

Lees meer over
Matthijs van NieuwkerkBNNVARANPONVJ