Cornald Maas: 'Nieuwe stemwijze songfestival heeft voor- en nadelen'
Cornald Maas (60) ziet positieve en negatieve kanten aan de veranderingen van het stemproces bij het Eurovisie Songfestival. Dat laat de songfestivalcommentator desgevraagd weten aan het ANP. De organisatie maakte dinsdag bekend dat voortaan alleen nog het publiek bepaalt welke landen van de halve finales doorgaan naar de finale. Voorheen waren de landelijke jury's voor de helft verantwoordelijk voor de uitslag.
"Jury's zijn gemakkelijk om te kopen"
Volgens Cornald is het voordeel dat er minder fraude kan worden gepleegd. "Jury's zijn gemakkelijk om te kopen. Zo haal je die oneffenheid eruit, is er minder kans op fraude en voorkom je dat de uitslag ongeldig moet worden verklaard", zegt de commentator. Vorig jaar moest de uitslag van een van de halve finales opnieuw worden onderzocht omdat er 'verdachte patronen' waren geconstateerd bij het uitdelen van de jurypunten.
Een nadeel aan de nieuwe vorm vindt Cornald de toegenomen kans dat de meer 'rustige en ingetogen' nummers, die het volgens hem doorgaans vooral goed doen bij de jury, wellicht geen finaleplaats weten te bemachtigen. "Het publiek gaat voor het nummer waarbij het meest wordt gevoeld en dat het meest aanspreekt. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn natuurlijk."
Voor Nederland zou de wijziging weinig uit moeten maken, afgaand op de uitslag bij vorige halve finales. "Nederland doet het meestal beter bij de jury's dan bij de televoting, maar zou het - op het jaar met Waylon na - toch hebben gered op basis van alleen de publieksstemmen."
Ook onze eigen deskundige Aran Bade is benieuwd hoe de veranderingen van het stemproces zullen uitpakken. 'Voor mijn gevoel gaven jury’s soms juist waardering voor songs die afweken of niet perse door alle televoting werd opgepakt.'
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.