Sport

Omvangrijke ploeg van 45 atleten naar Olympische Spelen Tokio

Door ANP··Aangepast:
Omvangrijke ploeg van 45 atleten naar Olympische Spelen Tokio
RTL

Nederland doet met een opvallend omvangrijke atletiekploeg mee aan de Olympische Spelen. De Atletiekunie heeft voor Tokio een equipe van 45 atleten gepresenteerd: 25 vrouwen en 20 mannen. Het is daarmee de grootste ploeg sinds de Spelen van 1928 in Amsterdam.

Twintig atleten hebben zich geplaatst voor een individueel nummer door te voldoen aan de olympische limiet. Met Sifan Hassan als uitschieter; zij mag uitkomen op 1500, 5000 en 10.000 meter. Elf atleten hebben kwalificatie afgedwongen door hun positie op de wereldranglijst. Zij wisten weliswaar niet te voldoen aan de olympische limiet, maar scoorden met hun prestaties zoveel punten, dat ze hoog genoeg zijn geëindigd op de mondiale ranking.

De equipe is aangevuld met een flinke groep atleten die in Tokio alleen op de estafette uitkomt. Nederland mag het maximale aantal van vijf ploegen afvaardigen: 4x100 meter mannen en vrouwen, 4x400 meter mannen en vrouwen en 4x400 gemengd. Het atletiektoernooi begint op vrijdag 30 juli en eindigt zondag 8 augustus.