Ook minderjarig nichtje slachtoffer pornohacker
Mitchell van der K., de man die ervan wordt verdacht bijna 200 vrouwen te hebben gehackt, heeft ook drie jaar lang zijn nichtje Joëlle gehackt. Ze vindt het 'een bizarre situatie' en wil nu andere meisjes waarschuwen voor de gevolgen van hacking.
Van der K. (33) kwam gisteren in het nieuws omdat hij de naaktbeelden van vlogster Laura Ponticorvo zou hebben gehackt. Hij was een lokale VVD-politicus in Almere en hoofdredacteur bij mannenwebsite Manners.
Google en iCloud
Drie jaar geleden ontving de toen 16-jarige Joëlle een vreemde e-mail: een melding van Google dat er op haar account was ingelogd. Die meldingen bleven maar komen, ook voor haar iCloud, waar ze haar foto's bewaarde.
Wachtwoorden aanpassen hielp niet. Toen ze de extra beveiligingsmethode tweestapsverificatie inschakelde, waardoor je na het inloggen nog een extra code moet invoeren, werd die plotseling weer uitgeschakeld. Iemand had haar online accounts volledig in zijn controle.
Naaktbeelden
Jarenlang wist Joëlle, die modellenwerk doet en inmiddels 19 is, niet wie er achter de hacks zat, tot een maand geleden. Toen biechtte haar neef Mitchell van der K. op dat hij haar had gehackt.
"Mitchell zei dat hij niet alleen handelde", zegt Joëlle tegen RTL Nieuws. "Hij werd door een anoniem persoon bedreigd om anderen te hacken." Joëlle wil zijn verhaal graag geloven, maar twijfelt er wel aan. De advocaat van Van der K. bevestigt dat het gesprek heeft plaatsgevonden, maar wil verder niet inhoudelijk reageren.
De politie heeft bij de doorzoeking van de computer van Van der K. naaktbeelden van Joëlle aangetroffen. De beelden zouden via haar webcam zijn gemaakt toen ze zich aan het omkleden was. "Ik heb geen idee hoe hij daaraan komt", vertelt Joëlle. De politie heeft echter geen software op de computer van Van der K. aangetroffen die webcams kon besturen, zegt ze.
Mitchell van der K. was hoofdredacteur bij mannenwebsite Manners.
Angst
Joëlle leefde al die jaren in angst. "Het ergste vond ik dat de hacker mijn locatie in de gaten kon houden", zegt ze aan de telefoon. "Ik raakte er paranoïde van. Als een auto mij te lang volgde op de snelweg, of als ik 's avonds na het stappen naar mijn auto liep. Ik keek constant om mij heen of iemand me volgde." Ook kreeg ze op willekeurige momenten paniekaanvallen, bijvoorbeeld in de supermarkt.
Eind vorig jaar deed ze aangifte van hacking bij de politie, nog voordat Mitchell zijn daden had opgebiecht. En toen ging het balletje rollen. De politie kwam tijdens het onderzoek bij haar neef uit, die op staande voet werd ontslagen bij uitgever Wayne Parker Kent omdat hij ook collega's hackte. Op de computers van Van der K. werden 30.000 privébeelden van vrouwen aangetroffen, zo stelt de politie.
De familie van Joëlle is heel close met elkaar. Dit nieuws is een enorme klap. "Ik hoop heel erg dat zijn verhaal, dat hij werd bedreigd en afgeperst, klopt. Dat zou deze hele situatie draaglijker maken." Joëlle is nog steeds in shock van alles wat er is gebeurd, maar zegt veel steun te krijgen van haar familie. "Toch spookt het in je hoofd, wat als hij alleen heeft gehandeld?"
Wachtwoorden
Joëlle wil haar verhaal vertellen omdat ze andere meisjes wil waarschuwen voor het gevaar van hacken: "Je denkt misschien dat dit soort dingen alleen in Amerika gebeuren, maar het kan ook jou overkomen." Ze weet niet precies hoe Van der K. haar online accounts is binnengedrongen, maar zegt wel te makkelijke wachtwoorden en beveiligingsvragen te hebben gebruikt: "Heel veel mensen weten wat de naam van mijn eerste huisdier was."
Daarom raadt Joëlle aan om wachtzinnen te gebruiken: "Die tip kreeg ik van de politie. Een lange zin die je gebruikt als wachtwoord is veel veiliger. Ook moet je goed nadenken over je beveiligingsvragen zodat ze niet te makkelijk zijn en tweestapsverificatie instellen." Ook raadt ze aan om je webcam af te plakken. "Ik dacht altijd toen ik dat zag: doe niet zo panisch. Maar jammer genoeg is het nodig."
In het programma 'Online Misbruik Aangepakt' is volgende week te zien hoe Mitchell van der K. geconfronteerd wordt met zijn daden.
Maandag 23 april 2018, 21:30, RTL 5
Meer op rtlnieuws.nl:
Wachtwoorden en tweestapsverificatie: zo beveilig je jouw account