ASML slachtoffer van grootschalige bedrijfsspionage
Bedrijfsspionnen hebben talloze bedrijfsgeheimen gestolen van de Nederlandse chipmachinemaker ASML. Twee werknemers speelden 60 gigabyte aan gevoelige gegevens door aan een nieuw Chinees bedrijf.
Dat blijkt uit onderzoek van het FD. De krant analyseerde documenten van een Californische rechtbank die het bedrijf XTAL veroordeelde tot het betalen van een schadevergoeding van 223 miljoen dollar (198 miljoen euro).
100.000 gestolen bestanden
XTAL werd in 2014 opgericht door twee werknemers van Chinese afkomst, die daarvoor bij ASML werkten in het Amerikaanse San José. Twee andere medewerkers van het Nederlandse bedrijf stalen vanaf 2015 bedrijfsgeheimen van hun werkgever en speelden die door naar de nieuwe concurrent XTAL.
Volgens de krant maakte XTAL op deze manier broncodes, e-mails, prijsstrategieën, gebruikshandleidingen en geheime algoritmes van ASML buit. In totaal zouden er meer dan 100.000 bestanden zijn gestolen. En dat had flinke gevolgen.
Klanten weggekaapt
Meteen in 2015 weet XTAL al klanten weg te kapen bij ASML, waaronder elektronicagigant Samsung. De Californische rechter kwam tot de conclusie dat een schadevergoeding van 223 miljoen dollar gerechtvaardigd was, waarna XTAL faillissement aanvroeg.
Maar dat betekent niet dat de bedrijfsgeheimen van ASML niet verder zijn gelekt. Uit geheime documenten die de krant in handen heeft zou namelijk ook blijken achter XTAL het in Peking gevestigde bedrijf Dongfang Yingyuan schuilgaat. Of de geheimen uiteindelijk bij het Chinese moederbedrijf terecht zijn gekomen is niet bekend.
'We nemen het hoog op'
Een woordvoerder van ASML laat weten dat het bedrijf de zaak hoog opneemt. "We waren slachtoffer van bedrijfsspionage (iets dat van alle tijden is, overigens), en dat nemen we hoog op. De daders hebben grote files meegenomen op geheugendragers. Dat kunnen we nooit helemaal voorkomen, maar we hebben al actie ondernomen om het veel moeilijker te maken."
Wel nuanceert het bedrijf de impact van de spionage. "Het gaat om een klein onderdeel van ons bedrijf in Silicon Valley waar software-programma's voor machineoptimalisatie ontwikkeld worden. Er ligt geen blauwdruk op straat waar je een lithografiemachine mee kunt bouwen", aldus de woordvoerder.
Later vandaag publiceerde ASML een tweede reactie, waarin het benadrukt dat volgens het bedrijf geen sprake is van bedrijfsspionage, waarbij de Chinese overheid betroffen was. Volgens de chipmachinemaker werd de spionage uitgevoerd door individuen met verschillende nationaliteiten. Wel erkent ASML dat het stelende bedrijf XTAL werd gefinancierd uit Zuid-Korea en China.
Belangrijke afzetmarkt
Die reactie kan zijn ingegeven door het feit dat China, met een omzet van 1,5 miljard euro en een groot groeipotentieel, een belangrijke afzetmarkt voor ASML is. ASML zal belangrijke Chinese klanten en partners niet voor het hoofd willen stoten.
Volgens ASML kan het zaken in China blijven doen. "Wij hebben vertrouwen gekregen door de recente constructieve gesprekken en overeenkomsten tussen de Europese Unie en China, dat China meer haar best zal doen om intellectueel eigendom van niet-Chinese bedrijven te respecteren en beschermen", aldus ASML-topman Peter Wennink. " Daartoe behoren effectieve handhavingsmaatregelen. Wij zullen nog meer vertrouwen krijgen als deze concrete vorm krijgen in Chinese wetgeving en jurisprudentie."