Tech

Waarom AliExpress zo goedkoop pakketjes kan versturen

Door Nikki Sterkenburg··Aangepast:
Waarom AliExpress zo goedkoop pakketjes kan versturen
RTL

De VVD vindt dat pakketjes uit China veel te goedkoop naar Nederland worden verstuurd. Daarmee zouden Chinese webwinkels oneerlijke concurrentie vormen voor Nederlandse ondernemers. Hoe kan het dat Chinese winkels zo goedkoop bestellingen kunnen versturen?

Wie via een Chinese webwinkel als AliExpress een product bestelt - zelfs al kost het maar 1 euro - is doorgaans geen verzendkosten kwijt. Terwijl, als je vanuit Nederland een pakketje naar China zou versturen, dit volgens de site van PostNL tussen de 18 en 30 euro kost. 

Hoe kan het dat het zoveel goedkoper is om pakketjes van China naar Nederland te versturen, dan andersom? Enerzijds komt dit door afspraken over tarieven die zijn vastgelegd via de Universal Postal Union (UPU), vertelt een woordvoerder van PostNL. "Toen deze tarieven werden ingevoerd, was China nog een ontwikkelingsland."

Dol op Chinese koopjes: Sarah bestelde 2000 producten bij AliExpress
Lees ook

Dol op Chinese koopjes: Sarah bestelde 2000 producten bij AliExpress

Subsidie en deals met postbezorgers

Ook subsidieert de Chinese overheid postverzendingen, waardoor de verzendtarieven nog lager zijn komen te liggen. Tegelijkertijd hebben Chinese webwinkels afspraken gemaakt met postbedrijven als Hong Kong Post en China Post. Ze betalen hen een fiks bedrag voor bulkverzendingen, waarbij de verzending per pakketje laag is. Overigens kunnen ook particulieren een goedkope zending inkopen bij Chinese webgiganten.

AliExpress zou daarnaast ook nog een deal hebben met PostNL voor lagere verzendkosten, maar die wil daar geen uitspraken over doen. "Commerciële afspraken blijven tussen ons en Ali. Ook bij Bol.com en CoolBlue doen wij hier geen uitspraken over."

De lage Chinese verzendtarieven waren reden voor de Amerikaanse president Donald Trump om vorig jaar uit de Universal Post Union (UPU) te stappen, een agentschap van de Verenigde Naties dat afspraken maakt over postverzending tussen lidstaten. De huidige afspraken benadelen volgens Trump kleine e-commerce ondernemers in de Verenigde Staten.

© RTL Z

Prijsverschil van ruim 100 euro

Dat geldt ook voor Nederland. Door de lagere verzendkosten kan AliExpress producten aanbieden tegen fors lagere prijzen. Wil je voetbalschoenen van Adidas? Daar betaal je via AliExpress omgerekend 58,94 euro voor, inclusief gratis verzending. Zou je diezelfde schoenen via Bol.com bij Adidas bestellen, dan kost je dat 68,95 euro.

De verschillen zijn nog veel groter bij andere producten. Neem de draagzakken van het merk Ergobaby. Waar je via AliExpress 42,33 euro betaalt (wederom zonder verzendkosten), kosten deze draagzakken via Bol.com 179 euro. Bij dit prijsverschil is het trouwens wel de vraag of je een originele Ergobaby krijgt en geen namaak.

Een niet-officiële oplader voor de iPhone kost 1,72 euro via de Chinese webwinkel, terwijl de goedkoopste Nederlandse variant bijna 6 euro kost.

Enorme groei

Die prijsverschillen hebben ertoe geleid dat Nederlanders steeds meer over de grens kopen. Volgens Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor Nederlandse webwinkels, werd er in 2018 voor 880 miljoen euro via buitenlandse websites gekocht. China is het meest populair, daar komt 31 procent van de aankopen vandaan.

Daarbij loont het om vooral kleine bestellingen te plaatsen, want over bestellingen van meer dan 22 euro moeten nog douanekosten en BTW worden afgedragen. Wie voor meer dan 150 euro bestelt, kan ook te maken krijgen met invoerrechten.

© RTL Z

Milieubelasting

Niemand heeft er een beeld van hoe het klimaat wordt belast door al die verscheepte pakketten. Marieke Ruisinger van Milieucentraal: "Vooralsnog hebben we niet genoeg informatie. We weten niet of AliExpress alles uit China laat komen, of dat ze het via een ander land verschepen. Bovendien kunnen we niet nagaan hoe vaak pakketten worden verplaatst, verpakt of geretourneerd." 

Ruisinger raadt aan af en toe één grotere bestelling te doen in plaats van drie kleinere bestellingen. "En als je het retour stuurt, breng het dan met de fiets naar het postkantoor."

De VVD wil nu weten wat de afspraken tussen PostNL en China zijn. Overigens zijn er in 2016 nieuwe afspraken via de UPU gemaakt, die gefaseerd worden ingevoerd. "De verwachting is dat er vanaf 2021 een gelijk speelveld is, wat betreft de tarieven," vertelt een woordvoerder van PostNL tegen RTL Z.

Lees meer over
AlibabaAliExpressPostNLVVDPostLink in bioZ link in bio