Trump haalt uit naar Facebooks libra en bitcoin: 'Onbetrouwbaar'
De Amerikaanse president Trump heeft hard uitgehaald naar cryptomunten en Facebooks libra in het bijzonder. Vorige maand maakte Facebook bekend een eigen cryptomunt te gaan lanceren, maar dat valt niet overal in goede aarde.
De libra, die waarschijnlijk volgend jaar geïntroduceerd word voor het grote publiek, moet een ander soort cryptomunt worden dan bijvoorbeeld de bitcoin. Gekoppeld aan traditionele valuta en bijvoorbeeld staatsobligaties, moet de waarde veel stabieler blijven, zodat hij ook daadwerkelijk als betrouwbaar betaalmiddel gebruikt kan worden.
Betalen met de libra wordt niet beperkt tot de omgeving van Facebook, maar kan ook daarbuiten via een losse app.
Geen fan
Maar het feit dat Facebook een stabiele munt op de markt wil brengen, in combinatie met de gigantische schaal waarop Facebook opereert, zorgt ook direct voor veel zorgen en kritiek op het plan. Vooral overheden en centrale banken laten zich horen.
Gisteren voegde ook de Amerikaanse president zich bij de groep critici. "Ik ben geen fan van bitcoin en andere cryptocurrency's, die geen geld zijn en waarvan de waarde zeer volatiel is en gebaseerd op lucht", aldus Trump.
Drugshandel
Hij vervolgt dat dat crypto's illegaal gedrag, waaronder drugshandel, faciliteren. Ook voor de libra in het bijzonder heeft hij weinig goede woorden over. De libra zal 'weinig statuur of betrouwbaarheid’ hebben. "Als Facebook en andere bedrijven een bank willen worden, moeten ze een bankvergunning aanvragen en zich onderwerpen aan alle bankenregels."
De munt kan in potentie dus buiten overheden om een stabiel wereldwijd betaalmiddel worden. Maar over de regulering van de valuta maken veel mensen zich zorgen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Veel bezwaren van Fed
"Ik zal nooit accepteren dat bedrijven private staten kunnen worden", zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire eerder al over het spookbeeld dat een stabiele geldeenheid op wereldschaal in handen van bedrijven is.
Ook Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank, heeft zijn zorgen al publiek geuit. Volgens hem kan het project niet doorgaan als niet eerst grote zorgen worden weggenomen. Powell noemde privacy van gebruikers, witwassen, bescherming van consumenten en financiële stabiliteit als potentiële problemen.
Een werkgroep van de Fed gaat zich bezighouden met libra en de bezwaren tegen de munt. Wanneer daar meer duidelijk over wordt, is nog niet bekend. Ook De G7, de groep van machtigste landen ter wereld, roept een werkgroep in het leven om de risico's van cryptovaluta te beoordelen.