Chantage minderjarigen

Celstraf en tbs voor dwingen tot sturen naaktfoto's via chat

Door ANP··Aangepast:
© ThinkstockCelstraf en tbs voor dwingen tot sturen naaktfoto's via chat
RTL

Een 21-jarige man uit Deventer is veroordeeld tot een celstraf van 105 dagen en tbs met voorwaarden. De man verleidde tussen 2016 en 2018 minderjarige jongens tot het versturen van naaktfoto's. Daarna dwong hij hen meer foto's te sturen. Als ze dit niet deden, dreigde hij de foto's online te zetten.

De man deed zich op verschillende chatsites voor als een meisje. Het lukte hem om jongens naaktfoto's van zichzelf te laten maken, die ze vervolgens naar hem opstuurden. Zodra hij de foto's ontving, maakte hij er screenshots van en dreigde ze op internet te zetten als de jongens niet meer foto's opstuurden.

Volgens de rechtbank in Utrecht heeft de man zich schuldig gemaakt aan het vervaardigen, verwerven en in bezit hebben van kinderporno. Hij heeft "op deze manier zijn minderjarige slachtoffers gechanteerd en hen angst aangejaagd", aldus de rechtbank.

Ziekelijke stoornis

Bij de verdachte is door deskundigen een ziekelijke stoornis en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling vastgesteld. Dit beïnvloedde zijn gedrag tijdens het plegen van strafbare feiten.

Toch vindt de rechtbank, wegens de ernst van de feiten, naast tbs met voorwaarden een gevangenisstraf op zijn plaats. Bij tbs met voorwaarden wordt de veroordeelde niet onder dwang in een kliniek opgenomen, maar moet hij of zij wel een verplichte behandeling ondergaan.

Man vervolgd voor uploaden naaktbeelden Oranje-handbalsters in sauna
Lees ook

Man vervolgd voor uploaden naaktbeelden Oranje-handbalsters in sauna

Lees meer over
ChatNaaktfotoNaaktvideoGroomingSeksCybersecurityTBS