Tech

'Datalek CIA' legt gigantisch hackarsenaal geheime diensten bloot

Door Daniël Verlaan··Aangepast:
'Datalek CIA' legt gigantisch hackarsenaal geheime diensten bloot
RTL

Een arsenaal aan hacktools waarmee geheime diensten bij laptops, telefoons en zelfs slimme tv's inbreken is door klokkenluiderswebsite Wikileaks gepubliceerd.

Het gaat om interne documenten van de CIA, zo meldt Wikileaks, maar dit is nog niet bevestigd. Een woordvoerder van de CIA wil tegen de New York Times niet reageren op het lek.

De hacktools zouden niet alleen afkomstig zijn van de CIA: er is ook gevoelige informatie gelekt over hacktools die de FBI en geheime diensten NSA (VS) en GCHQ (Groot-Brittannië) gebruiken.

In totaal gaat het om 8.761 bestanden en documenten die volgens Wikileaks afkomstig zijn uit 'zwaar beveiligd CIA-kantoor in Virginia'.

Hacktools

In de gelekte informatie is veel te vinden over hacktools om in te breken bij Windows, OS X, iOS, Android en ook Linux en routers. Dat doen de CIA en andere geheime diensten door het gebruik van zogeheten zerodays: lekken in software die nog niet door de fabrikant zijn gedicht.

Uit de data op Wikileaks blijkt dat de CIA veelvuldig informatie over deze zerodays deelt met de FBI, NSA en GCHQ. Door deze zerodays te misbruiken kunnen ze inbreken op bijvoorbeeld een smartphone.

Speciaal iPhone-team

Er is zelfs een speciaal team binnen de CIA aangesteld om iPhones en iPads te hacken. Deze focus op Apples mobiele besturingssysteem komt omdat de iPhone door de 'sociale, politieke, diplomatieke en zakelijke elite' wordt gebruikt.

Veel van deze zerodays voor besturingssystemen zijn nog actief en nog niet door de fabrikant gedicht. Het is aannemelijk dat bedrijven ook naar de lijst gaan kijken en de softwarelekken gaan dichten.

Smart tv's en auto's

Smart tv's staan ook op het lijstje met doelwitten van de CIA. Het gaat dan specifiek om smart tv's van Samsung die de geheime dienst kan hacken. Deze tv's zijn vaak voorzien van een camera en microfoon, waarmee mensen onbewust in hun huiskamer kunnen worden bespied.

In 2014 is de CIA zelfs begonnen met het testen van hacken van slimme auto's. Op die manier zou volgens Wikileaks een 'perfect anonieme moord' kunnen worden gepleegd, door de auto op afstand te besturen en bijvoorbeeld in de vangrails te laten rijden.

'Eigen NSA'

Wikileaks meldt dat dit nog maar het eerste deel van het lek is dat de website publiceert. De data zou al een tijd circuleren onder voormalige overheidshackers. De bron van het lek zou bezorgd zijn over de vele hackmogelijkheden van de CIA en dit aan de kaak willen stellen.

In de documenten wordt het Amerikaanse consulaat in Frankfurt een belangrijke hackbasis van de CIA genoemd, waar vanuit hackers spioneren in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

De hackdivisie van de CIA bestaat uit meer dan 5000 mensen die dagelijks op zoek gaan naar zerodays en andere manieren om in te breken bij computers. Volgens Wikileaks heeft de CIA zelfs zijn 'eigen NSA' gemaakt: deze geheime dienst staat vooral bekend om zijn hack-kwaliteiten.