Lisa werd slachtoffer van stalkerware: 'Ik ben te goed van vertrouwen geweest'
Hij wist waar ze was. Wat ze droeg. Met wie ze praatte en waarover. De vrolijke twintiger Lisa werd slachtoffer van stalkerware. De dader? Haar vriend, die haar dag en nacht in de gaten hield.
Hij leek zo leuk. Een charmante man die ze via-via kende. Hij was lief, goed met haar kinderen en had ook nog eens geld. Lisa dacht dat ze, na een slechte relatie met een man die haar bedroog, eindelijk eens beet had. Een man die een goede vader voor haar kinderen zou zijn. Een man met wie ze oud kon worden.
Tot het moment dat Lisa (echte naam bekend bij de redactie) niet meer het huis uit durfde. Hoe had het zover kunnen komen?
"Ik houd je al een tijdje in de gaten." Dat grapte de man toen hij Lisa voor het eerst zag tijdens het stappen. De alarmbellen gingen niet rinkelen: ze vond het wel lief. In de club, waar allemaal mooie vrouwen dansten, had hij alleen oog voor haar. Na een tijdje daten kregen ze een relatie.
Kleding, etentjes, een nieuwe telefoon
Hij was lief voor haar kinderen en gaf ze cadeautjes. Ook Lisa werd verwend met kleding, etentjes en een gloednieuwe telefoon. "Hij was echt de ideale man", zegt Lisa tegen RTL Nieuws. "Een man op wie elke vrouw zou kunnen vallen. Hij was zó charmant."
Hij vertelde Lisa dat ook hij tijdens zijn vorige relatie bedrogen werd. "Hij had moeite om mij te vertrouwen", zegt ze. "Maar dat begreep ik wel. Ik vroeg aan hem of hij anders mijn pincode en wachtwoorden wilde. Dan kon hij zelf mijn smarthone en social media checken. Ik heb toch niets te verbergen."
Hij controleerde haar WhatsApp, Facebook en Instagram. "Ik zocht daar niets achter", zegt Lisa. "Als hij zou zien dat ik niets vreemds deed, werd de jaloezie misschien minder." Maar in plaats van hem gerust te stellen, bleek het controleren van haar smartphone ertoe te leiden dat hij alsmaar jaloerser en bezitteriger werd.
Financieel én psychisch afhankelijk
Op een avond werd die jaloezie heel duidelijk. Lisa keek naar een andere man in een restaurant en hij 'flipte', vertelt ze. "Hij werd zo boos. Hij dacht dat we een relatie hadden en dat ik vreemdging." Na het etentje werd hij gewelddadig: in de auto op de weg terug naar huis kreeg Lisa een paar tikken.
Lisa durfde niet bij hem weg te gaan. Ze was niet alleen financieel afhankelijk van hem – hij betaalde veel voor haar – maar ook psychisch. "Hij had me echt in zijn macht. En ik dacht altijd: het wordt wel beter – op een gegeven moment vertrouwt hij me en wordt hij minder jaloers."
Netwerk steeds kleiner
Als een man haar een berichtje stuurde, vroeg hij direct: heb je iets met hem gehad? Elke keer vertelde ze wie die man was: een oud-collega, de vriend van een vriendin van haar. Langzaamaan verwijderde ze haar sociale media, om maar van alle vragen en het wantrouwen af te zijn.
"Op een gegeven moment was ik zo bang dat ik niet meer naar buiten durfde te gaan, niet meer met mijn vriendinnen durfde af te spreken. Sporten deed ik al niet meer. Langzaam werd mijn sociale netwerk steeds kleiner. En het werd zelfs zo erg dat mijn beste vriendin heel erg bang werd van hem."
Jaloezie en agressie
Met die beste vriendin besprak ze soms haar relatieproblemen. Tot hij haar op een dag opeens confronteerde met die gesprekken. "Hij vond dat ik hem zwartmaakte en wist precies wat ik besprak met wie." Ook kon hij zien waar ze was. Hij stond zelfs een keer op de stoep toen ze een afspraak had met een vriendin waar niemand van wist. Hoe kon hij dat allemaal weten?
Na een dik jaar wist Lisa: deze situatie gaat niet veranderen. De jaloezie en agressie verdwenen niet, werden alleen maar erger. Ze verzamelde al haar moed en verbrak de relatie. Toen begon de digitale terreur pas echt.
Lisa veranderde haar wachtwoorden en pincode, zodat haar ex niet meer in haar accounts kon. "Maar hij wist nog steeds zo veel van me. Dan stuurde hij mij een berichtje met daarin precies welke kleren ik aan had, waar ik was of met wie ik sprak. Ik ben niet snel bang, maar voor hem was ik echt bang. Ik durfde niets meer."
Toen herinnerde ze zich opeens iets: ze had een telefoon van hem gekregen. Zou hij haar daarmee hebben bespioneerd? Ze regelde een nieuw toestel en zette er een ander, nieuw account op. De oude telefoon raakte ze niet meer aan. Toen hield het plotseling op: hij wist niets meer, kon niets meer. Ze blockte hem overal – en het bleef stil.
Ondergedoken
Lisa zit nu ondergedoken bij een hulporganisatie en het gaat goed met haar. Met de hulporganisatie probeert ze haar leven weer op de rit te krijgen: een huisje vinden, de financiën op orde krijgen en voorzichtig weer aan het werk gaan. Ze krijgt les in hoe je jezelf online kunt beveiligen en je privacy kunt beschermen.
Ze wist niet dat stalkerware bestaat. Bij online in de gaten houden dacht ze hooguit aan Find My iPhone, waarmee je de locatie van je telefoon kunt opvragen. Eindelijk snapt ze waardoor haar ex-vriend zo veel over haar kon weten. Hulporganisaties bevestigen dat: als je denkt dat je wordt bespioneerd omdat je (ex-)partner te veel van je weet, dan is dat vaak ook zo.
Wees voorzichtig met je pincode en wachtwoord en geef ze niet zomaar af, zegt Lisa. "En al helemaal niet als je net een relatie hebt." Ze hoopt dat mensen iets uit haar verhaal herkennen en hulp zoeken."Mijn doel is om mensen te waarschuwen. Zelf ben ik veel te goed van vertrouwen geweest. Misschien kan ik zo meer slachtoffers van stalkerware voorkomen."