Tientallen winkels en honderden banen weg bij Fietsenwinkel.nl
International Bike Group (IBG) uit Amsterdam, het bedrijf achter Fietsenwinkel.nl, zit in de problemen. Na tientallen miljoenen verlies heeft het bedrijf het afgelopen jaar tientallen winkels gesloten en honderden arbeidsplaatsen geschrapt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.
Jarenlang stond Fietsenwinkel.nl te boek als slimme, succesvolle onderneming, die de ingeslapen fietsensector opschudde. Dankzij een geoliede webwinkel, veel reclame, slimme data-analyse en een netwerk van eigen winkels en onderhoudspartners groeide de 'disruptor' snel uit tot dominante speler.
Opeens reorganiseren
Begin deze maand kondigde moederbedrijf International Bike Group, in handen van investeerder NPM Capital, echter opeens aan te reorganiseren.
Volgens de aankondiging splitst IBG/ Fietsenwinkel.nl zich in drie delen en sluit het bedrijf haar hoofdkantoor, magazijn en acht winkels in Nederland en België. Daarbij verdwijnt 'een significant deel' van de arbeidsplaatsen.
Banen geschrapt
Navraag bij crisismanager Jop Pollmann, die begin deze maand aantrad als nieuwe topman van IBG, leert dat daarbij ruim tweederde van het huidige aantal banen verdwijnt. Van de 220 werknemers die het bedrijf telde bij het begin van de reorganisatie, gaan er slechts 70 mee naar de afgesplitste bedrijven.
Voor 85 mensen is ontslag aangevraagd, aldus Pollmann. Het verschil, dus 65 arbeidsplaatsen, vervalt doordat tijdelijke contracten niet zijn verlengd. Het huidige aantal winkels krimpt van 19 naar 11. Het netwerk van ruim 200 zelfstandige servicepunten blijft intact.
Banenverlies groter
In werkelijkheid blijkt de sanering van IBG/Fietsenwinkel.nl al eerder ingezet en is het banenverlies veel groter dan bij de huidige reorganisatie.
Begin vorig jaar stelde toenmalig directeur Davy Louwers in verschillende interviews dat de onderneming niet minder dan 500 werknemers telde. Het aantal van 42 winkels (waarvan 30 in Nederland) zou in 2019 aangroeien tot 50.
Pollmann bevestigt dat het bedrijf in de aanloop naar de huidige reorganisatie al enorm heeft moeten inkrimpen. De groeiambitie is niet gerealiseerd en vóór april is al 'een twintigtal winkels' gesloten. Ook zou het begin 2019 genoemde aantal werknemers zijn vertekend door het piekseizoen.
Pijnlijke maatregelen
Volgens IBG zijn de 'drastische afslanking' en de 'pijnlijke maatregelen' noodzakelijk geworden omdat het bedrijf al jarenlang verlies lijdt.
Uit de jaarrekeningen van Ellida, de houdstermaatschappij boven IBG en Fietsenwinkel.nl, blijkt dat het verlies in 2017 bijna 17 miljoen euro bedroeg. In 2018 werd er bijna 12 miljoen verloren.
Miljoenenverliezen
De resultaten over 2019 zijn nog niet bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd. Maar volgens Pollmann is er vorig jaar opnieuw een megaverlies geleden, van 21 miljoen euro.
NPM Capital, sinds 2012 grootaandeelhouder van IBG/ Fietsenwinkel.nl, wil niet reageren op de problemen.