Hoe krijg ik een vaccinatiebewijs en 6 andere vragen over de app CoronaCheck

Door Daniël Verlaan··Aangepast:
© ANPHoe krijg ik een vaccinatiebewijs en 6 andere vragen over de app CoronaCheck
CoronaCheck-app

Het is vanaf vandaag mogelijk om een vaccinatiebewijs aan te vragen om binnen Europa te reizen. Dat kan met de app CoronaCheck, die vanaf juli een grote rol gaat spelen om aan te tonen dat je niet besmet bent met corona. RTL Nieuws beantwoordt de belangrijkste vragen over de app.

1. Wat is CoronaCheck?

CoronaCheck is een gratis app voor telefoons met minimaal Android 6.0 of iOS 12. Met de app kun je aantonen dat je geen corona hebt of voldoende tegen het virus bent beschermd. De app maakt voor jou een QR-code die dat aantoont en kan worden gescand, bijvoorbeeld voor toegang tot een groot evenement of als je naar een Europees land reist. Zo'n bewijs is nodig voor bezoekers vanaf 13 jaar en ouder.

De app is de afgelopen dagen honderdduizenden keren gedownload. Om overbelasting te voorkomen hanteert CoronaCheck een limiet van het aantal aanvragen per minuut. Het ministerie benadrukt dat je niet gelijk een vaccinatiebewijs hoeft aan te vragen om er één te krijgen, en dat je ook later deze zomer via de app er één kunt krijgen. 

We zetten alle belangrijke informatie over de 'coronapas' in deze video voor je op een rij.

2. Hoe werkt CoronaCheck in Nederland?

Er zijn drie manieren om zo'n bewijs met CoronaCheck te krijgen. 

  1. Door twee vaccinaties (of één Janssen-vaccinatie) te hebben
  2. Door een recente negatieve test
  3. Als je corona hebt gehad

De vaccinaties, negatieve test of het bewijs dat je bent hersteld van corona zijn allemaal in te laden via CoronaCheck. Dit wordt omgezet in een QR-code die in de app te vinden is en kan worden gescand. 

Je kunt momenteel maar voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app maken, er wordt wel gewerkt om meerdere bewijzen in één app op te slaan. 

Zo gaat de app eruitzien.
Zo gaat de app eruitzien.

3. Hoe komen jouw gegevens in CoronaCheck?

CoronaCheck heeft een koppeling met de systemen van het RIVM en de GGD. Je logt in met je DigiD en de gegevens worden automatisch opgehaald en in de app geplaatst. 

Als je op een andere manier geprikt bent, bijvoorbeeld bij de huisarts, moeten deze vaccinatiegegevens in de systemen van het RIVM staan. Dat is nog niet bij iedereen gebeurd.

Daarnaast zijn er mensen die geen toestemming hebben gegeven voor het delen van hun gegevens met het RIVM. In totaal missen nog ruim 700.000 bij de huisarts gezette prikken. Vanaf 1 juli kunnen mensen van wie de gegevens nog niet in de systemen staan, rechtstreeks bij de arts die ze geprikt heeft een QR-code vragen. Als je in het buitenland bent geprikt kun je op een later moment een verzoek indienen bij de GGD om je vaccinatie te laten registreren. 

Als je negatief bent getest, dan kun je de code van de test invoeren in de app om een testbewijs te genereren. Vanaf 1 juli is het mogelijk om bij de GGD een gratis test te doen om te kunnen reizen binnen de EU.

Als je corona hebt gehad kun je dat bewijs vanaf 1 juli toevoegen aan CoronaCheck door in te loggen met je DigiD. Je positieve test van de GGD moet tussen de 12 en 180 dagen oud zijn, en is geldig tot 180 dagen na je positieve test.

Als je corona hebt gehad en je hebt dat aangeven bij het krijgen van je eerste prik, dan kun je met de app al een volledig vaccinatiebewijs krijgen.

Je gegevens worden automatisch opgehaald.
Je gegevens worden automatisch opgehaald.

4. Hoe werkt CoronaCheck in de EU?

Dat gaat op dezelfde manier als in Nederland, met één wijziging: voor het reizen naar een EU-land is veelal één vaccinatie voldoende om een vaccinatiebewijs - het zogeheten EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) - te krijgen. Je kunt na 14 dagen na je eerste vaccinatie een geldige QR-code krijgen. Sommige landen stellen als eis dat je minimaal twee prikken nodig hebt. Vanaf 1 juli is het mogelijk om met zo'n QR-code te reizen. 

Op de website www.wijsopreis.nl kun je zien welke eisen een land stelt. Daar vind je ook informatie over het reizen naar landen buiten de EU.

5. En wat als je geen smartphone hebt?

Op de website van CoronaCheck kun je ook een papieren bewijs genereren en uitprinten.

6. Hoe wordt zo'n bewijs gecontroleerd?

CoronaCheck maakt twee soorten QR-codes: één voor gebruik in Nederland, en één voor gebruik in de EU. Als je test- of vaccinatiebewijs geldig is, ziet de controleur een groen scherm en enkele gegevens. Deze gegevens worden gecontroleerd met je identiteitsbewijs, om misbruik te voorkomen - je kunt dus niet zomaar de QR-code van iemand anders gebruiken, dan wordt de toegang geweigerd. 

7. Hoe zit het met je privacy?

De Nederlandse QR-code bevat weinig persoonlijke informatie. De controleur ziet bij het scannen alleen een groen scherm, maar weet niet of dat komt omdat je bent gevaccineerd, een negatieve test hebt gedaan of corona hebt gehad. Daarnaast toont de QR-code de eerste letter van je voornaam en je achternaam, en je geboortedag- en maand. Dat wordt weer gecontroleerd met je identiteitsbewijs.

Bij de Europese QR-code zijn er meer gegevens zichtbaar. Zo ziet de controleur altijd je volledige naam en geboortedatum, en gegevens over het type bewijs. Bij een vaccinatie is dat onder andere welk type vaccin en hoeveel prikken je hebt gehad en wanneer dat is gebeurd. Bij een negatieve test is dat onder andere het type test, waar de test is afgenomen en de testdatum. Als je corona hebt gehad dan ziet de controleur wanneer de positieve test is afgenomen.

De Nederlandse QR-code in de CoronaCheck-app verandert elke paar minuten. Een controleur ziet dus steeds een andere QR-code, waardoor je volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet te volgen bent. Op papier is dit niet mogelijk, en daarom biedt de papieren versie minder privacy.

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandReizenCoronavaccinCoronatest