Tiny House Battle

Zo is het nu met Peter & Jacqueline: 'We missen niets'

Door Marijke van Gemert··Aangepast:
Zo is het nu met Peter & Jacqueline: 'We missen niets'
RTL

Steeds meer mensen willen wonen in een Tiny House. Ontspullen, terug de natuur in, klein wonen en tijd overhouden zijn een aantal hele goede argumenten om het te doen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu want je verbruik ligt een heel stuk lager. In het programma Tiny House Battle komen in 6 afleveringen, 6 stellen voorbij die heel graag klein willen wonen.

Deze week kochten Peter & Jacqueline een nieuwe woning. Vanuit hun gigahuis van 400m2 wilden ze kleiner gaan wonen. Of nou ja, Jacqueline vooral. Het was haar droom om te wonen in een klein huis met alleen de spullen die je écht nodig hebt. Wij spraken het stel en vroegen hen hoe het bevalt in het kleine huisje, dat met heel veel passie door Lieke en haar team werd gebouwd.

Tiny wonen, waarom?

Jacqueline was in haar hoofd al anderhalf jaar bezig met het idee, maar zette de stap nog niet. Wel kocht ze steeds minder en deed langzaam weg wat ze niet meer nodig had. Het leek haar goed om kleiner te wonen vanwege het milieu en de lage kosten. Daarnaast geeft een klein huis veel minder prikkels en werken ze er naartoe om FIRE (Financially Independent & Retire Early, red.) te leven. 

Ze had er overigens nog geen concrete plannen voor gemaakt. Ontwerpen kost veel tijd en daar was ze in haar hoofd nog niet aan toe. Ook Peter was nog niet zover. De oproep van presentator John Williams was voor Jacqueline dan ook hét moment.

Jacqueline: "Toen ik het spotje op TV zag dacht ik meteen: 'Dit moeten we doen!' En niet alleen ik, maar ik belde ook mijn zoon. Hij wil ook klein wonen en hoe leuk zou het zijn als we beide geselecteerd worden. Maar na de aanmelding was het stil. Zo stil dat ik bijna vergat dat ik me had opgegeven."

"Peter wist al die tijd van niets. Ik had het hem niet verteld en na een hele poos dacht ik ook 'ah, we zullen het wel niet geworden zijn, laat ik maar niets zeggen'. Totdat we toch werden gebeld. Toen heb ik het meteen verteld."

Peter: "Ik keek haar aan met een blik van 'ja hoor, ze heeft weer wat'. Jac kan haar plannetjes altijd heel goed verkopen en ze is enorm impulsief, ze verrast me wel vaker met haar ideeën. Zij is de speedboot en ik ben haar anker. Maar ik was wel enthousiast!"

Van zo groot, naar klein!

Peter en Jacqueline woonden in een huis van 400 m² dat ze inleverden voor 35 m². Toch vonden ze meedoen aan de Tiny House Battle totaal niet spannend, maar juist een leuk avontuur en missen ze niets van hun oude woning.

Peter: "Vroeger was ik echt verslaafd aan zappen. Ik hing maar wat voor de TV terwijl ik eigenlijk maximaal 4 of 5 programma’s echt leuk vond om te zien. Nu zijn er geen TV voorzieningen en kijken we ook bijna niet. We missen het ook niet. Eigenlijk missen we helemaal niets! Hm, dat is trouwens niet helemaal waar, ik mis wel een schuur."

"Er is hier nog geen algemene ruimte waar je gereedschap kunt neerleggen of waar ik mijn surfplanken en de motoren kan stallen. Vaak doen ze dat in een 'Tiny community' door een zeecontainer te plaatsen die je deelt. Als die er komt, dan is het plaatje rond. Daar kan dan ook meteen de wasmachine in."

"Veel mensen plaatsen de wasmachine in hun Tiny House, maar het huis is helemaal van hout en als die machine gaat centrifugeren dan trilt dat alle kanten op. Daarnaast neemt hij ook veel ruimte in beslag. Die benutten wij liever anders."

Is echt alles weg?

"Ons oude huis is helemaal leeg!", vertelt Jacqueline. "We hebben het nog niet verkocht, maar verhuren het momenteel aan een vriendin. Zij bracht haar eigen meubels mee. Er staan in totaal nog zes dozen gereedschap in de garage en de motoren zijn er ook nog. We hebben een paar eetkamerstoelen meegenomen naar het nieuwe huis en verder overal afscheid van genomen."

"Weet je wat het is", zegt Peter, "als je een groot huis hebt ga je alles opvullen. Heb je een lege hoek, dan zet je daar een kastje neer en op dat kastje komen dan ook weer spullen en zo haal je heel snel veel dingen in huis die je eigenlijk niet nodig hebt."

Jacqueline: "Als je effectief kijkt naar wat je nodig hebt, dan is dat echt niet veel."

Heerlijk wonen!

Het Tiny House van Peter en Jacqueline was begin mei klaar, maar toen moest er nog wel wat gebeuren. Uiteindelijk heeft het stel nog twee maanden aan de woning geklust voordat ze er konden wonen.

Jacqueline vertelt: "Het huis dat het team van Lieke voor ons maakte was supertof, maar niet altijd even praktisch. De keuken was bijvoorbeeld voor een groot deel gebouwd van MDF en dat is als je ‘buiten’ woont niet handig. Het hout trekt met vocht gauw krom en dan functioneert het niet meer goed. We hebben daarom een heel praktisch IKEA-blok erin gezet."

"Maar dat deden we niet zomaar. Al het hout hebben we grotendeels hergebruikt in nieuwe frontjes, slimme lades onder de keukenplint, een extra roldeur voor de geiser en bakken onder het bed voor extra opslag. En die hele grote kast die in de woonkamer staat, hebben we met zes extra deurtjes uit de keuken ook helemaal dichtgemaakt."

Een woonplek vinden

Het stel had gelukkig in de zomer een plek gevonden voor hun tiny house, maar dat was zo makkelijk nog niet. Het liefst wilden ze grond kopen om het huisje op te zetten en ze hopen dat in de toekomst nog te kunnen doen. Voor nu zitten ze heerlijk!

Wie de aflevering gezien heeft, weet dat ze uiteindelijk hele leuke buren kregen. Hun zoon deed uiteindelijk niet mee aan het programma, maar woont wel in een erg leuk Tiny huisje.

Ook Tiny Wonen? Vier tips van Peter & Jacqueline:

  1. Kijk goed op welke plek je de technische ruimte installeert. De meterkast, de hoofdaansluiting voor water, de gasleiding en afvoer. Bij ons is daar uiteindelijk een kledingkast voor opgeofferd en dat is eigenlijk heel erg zonde.
  2. Zorg voor veel bergruimte! De plintlades die wij in de keuken hebben toegevoegd zijn daar onder andere een goed voorbeeld van.
  3. Wil je logés ontvangen? Denk dan na over een slimme logeerplek. Als onze dochter komt slapen dan hebben we net te weinig privacy.
  4. Creëer een mini-halletje. Als je klein woont, ben je veel buiten. Stap je – zoals bij ons – meteen de woonkamer binnen, dan heb je al snel veel modder en blaadjes in huis. Met een klein halletje is dat net anders. Dan oogt het minder snel rommelig. Aan de andere kant kost een halletje je ook ruimte. Daar moet je dan wel in willen schipperen.
     

Vind je het leuk om de avonturen van Jacqueline & Peter te volgen? Volg ze dan op Instagram.

Fotografie:

Peter Slotboom: @peter.jacqueline.thb

Lees meer over
John WilliamsWonenVerbouwenInterieurinrichting