RTL Wonen

Waarom klimop de ideale plant voor bijna iedere tuin is

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Waarom klimop de ideale plant voor bijna iedere tuin is
RTL

Klimop staat bekend als een snelgroeiende plant die gek is op klimmen. Je zou denken dat dat om veel onderhoud vraagt, maar niets is minder waar. Hovenier Lucas Lens vertelt waarom klimop een van zijn favoriete najaarsbloeiers is

Voordelen

De Hedera helix, beter bekend als klimop, is een ontzettend populaire plant. En dat is niet zo heel gek volgens hovenier Lucas Lens. “Dit komt omdat het een vrij makkelijke plant is. Zeker nu er kant en klaar hagen bestaan waarmee je in één keer een groene schutting kunt plaatsen. Daarnaast is de plant makkelijk in onderhoud en makkelijk te snoeien. In het voorjaar kun je ‘m zelfs praktisch kaal snoeien, waarna hij vrij snel weer mooi uitloopt. En wat bovenal fijn is, is dat je het hele jaar door op de plant kunt rekenen. Hij is namelijk het hele jaar door groen, dus ook in de winter.”  

Najaarsbloeier

De plant is niet alleen het hele jaar door groen, ook in het najaar bloeit ‘ie prachtig op met kleine bloemknopjes. Een echte najaarsbloeier dus, net als heide, Sedum, de Herfstanemoon en siergrassen. “In de maand oktober is de plant op z’n mooist, dat is dé klimmopmaand.”

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Goed voor de beestjes

Niet alleen wij mensen, maar ook insecten zijn gek op de plant. Aangezien klimop pas in het najaar bloeit, is er voor de bijen en andere insecten die dan nog actief zijn zelfs lekker laat in het najaar nog volop nectar.

Snoeien

Zoals eerder werd genoemd is de plant ontzettend makkelijk te verzorgen. “Als je lekker blijft snoeien en ‘m blijft leiden heb je al snel een dichte haag.  

“In het voorjaar kun je ‘m flink terugsnoeien. Hiermee houd je ‘m goed op z’n plek en gaat ‘ie niet te veel woekeren.” Dit zal in eerste instantie een beetje kaal ogen, maar gelukkig begint dan ook het groeiseizoen, waardoor de plant in een mum van tijd weer lekker groen is. 

Klimgraag

De plant is een goede bodembedekker en kan eigenlijk in vrijwel elke tuin groeien: groot, klein, zonnig of schaduwrijk, dat maakt niet uit. Maar er is één vereiste: de naam zegt het al, klimop is dol op klimmen. Daarom moet deze plant wel écht wat hebben om lekker tegenop te klimmen. 

Niet tegen je huis

Let wel goed op waar je de plant tegenaan laat klimmen. “Ik zou de klimop niet tegen het huis zetten, omdat hij zich hecht op de stenen en voegen. Die hechting krijg je er bijna niet meer vanaf als hij eenmaal uitgelopen is.” 

Klimop verwijderen 

Mocht je je klimop willen verwijderen doe dat dan als de plant nog leeft. "Als je de plant eerst afknipt dan een lange tijd wacht tot het bruin is en daarna pas probeert te verwijderen, dan wordt het vaak een stuk lastiger. Vers is de plant veel makkelijker te verwijderen." 

Geen klimplek? 

Zou je deze plant graag in je tuin willen hebben, maar heb je geen plek waar hij tegenop kan klimmen? Dan heeft Lucas een goed alternatief voor je. “De Hedera arborescens is een struikklimop. Deze wordt ongeveer 1,20 meter hoog en heeft geen ondersteuning nodig.” 

Update:

Op dit artikel kwamen een hoop vragen over het groeien en snoeien van de plant. Hier geeft Lucas antwoord op in dit artikel

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinierenEigen Huis & Tuin Lekker Leven