Tuintips van Tom

Rupsen, slakken en luizen: Zo voorkom je ze en zo kom je ervan af

Door Joëlle de Niet··Aangepast:
Rupsen, slakken en luizen: Zo voorkom je ze en zo kom je ervan af
RTL

Liana heeft een ontzettend nuttige kijkersvraag voor Tom. Zij heeft namelijk veel last gehad van rupsen het afgelopen jaar en wil dat dit jaar graag voorkomen. En omdat iedereen wel eens last van ongedierte in de tuin heeft, vertelt Tom hoe je de rupsen uit je tuin houdt én hoe je van al dat andere ongedierte afkomt.

De meeste van ons worden blij van vlinders in de tuin. Ze zien er mooi uit en je krijgt er echt dat lente gevoel van. Maar die vlinders leggen ook eitjes en daar komen rupsjes uit die aan je planten gaan vreten. En vooral dat laatste willen we natuurlijk niet.

Rupsen voorkomen

Er zijn verschillende oplossingen die kunnen voorkomen dat je rupsen in je planten krijg. Een van die oplossingen is om je plant af te dekken met een vliesdoek. Door dat doek over je plant(en) heen te spannen voorkom je dat vlinders en motten eitjes gaan leggen op de bladeren. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je plant voldoende licht en zuurstof krijgt. Dat kan je doen door het doek alleen bepaalde dagdelen over je gewassen te spannen. En tegen motten leg je hem natuurlijk ’s nachts over je planten.

Schakel natuurlijke vijanden in

Een andere manier om te voorkomen dat rupsen je plant kaal eten, is om de natuurlijke vijanden van de rups te lokken naar je tuin. Zo kan je vroeg in het jaar een broedkastje ophangen om de vogeltjes naar jouw tuin te halen. De vogels eten de rupsen op en zo krijgen ze niet de kans om jouw planten dood te maken. Lees hier hoe je die vogels het beste naar je tuin lokt.

Je kan ook dille en goudsbloemen in en rondom je tuin planten. Hier komen namelijk sluipwespen op af en dat zijn ook weer natuurlijke vijanden van rupsen. Ze leggen namelijk hun eitjes in de rups.

Kruiden in de moestuin

Rupsen zijn welbekend om hun liefde voor sla. In de moestuin heb je het vast wel eens zien gebeuren dat een kropsla volledig opgegeten wordt door de kleine kruipers. Een oplossing daarvoor is om sterk ruikende kruiden in en rond je moestuin te planten. Rupsen zijn helemaal niet zo gek op die sterke geurtjes en blijven dan dus liever weg. Voorbeelden van die kruiden zijn salie en bieslook.

Slakken bestrijden en voorkomen

Niet alleen rupsen, maar ook slakken hebben er een handje van om je planten op te vreten. Om van slakken af te komen kan je op zoek gaan naar de eitjes en die weghalen. Vaak zitten die onder bloempotten of tegels geplakt. Deze plekken zijn wat vochtiger.

Slakken houden sowieso van vochtigheid, dus wat je ook kan doen is op een vochtige ochtend of avond eens op zoek gaan naar de slakken zelf om ze vervolgens gewoon op te pakken en ergens anders neer te zetten. Maar natuurlijk niet bij de buren, want dan krijg je ruzie.

Net als tegen rupsen kun je voor slakken ook natuurlijke vijanden naar de tuin halen. Denk bijvoorbeeld aan padden, kikkers, vogels en egels. Daarnaast zijn er ook sterk geurende planten waar slakken niet van houden zoals knoflook, salie en rozemarijn.

Luizen

Een ander bekend en vooral vervelend probleem in de tuin zijn luizen. Voor deze beestjes geldt weer hetzelfde: vogeltjes eten de luizen, dus probeer de vogels naar je tuin te lokken. Daarnaast houden luizen – net als slakken – niet van de geur van de knoflookplant.

Een nieuwe tip om van luizen af te komen is door brandnetelgier te maken. Je kan dit ook kopen, maar zelf maken is natuurlijk leuker. Dit doe je door grove stukken brandnetel in een emmer water te doen, hierbij doe je een flinke schep suiker en dit laat je een dag gisten en roer je even door. vervolgens verdun je het weer met water en kan je het met een plantenspuit over je gewassen vernevelen.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Froukje de BothTom GrootBoer TomEigen Huis & Tuin Lekker LevenTuinTuinieren