RTL Wonen

Zo houd je katten op een diervriendelijke manier uit je tuin

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© Cat Mapper (Max Ogden) - UnsplashZo houd je katten op een diervriendelijke manier uit je tuin
RTL

Of je nou gek bent op katten of niet, die drollen en gaten die ze achterlaten zijn nooit een pretje. Wegjagen klinkt misschien wat cru, maar je kunt er ook op een diervriendelijke manier voor zorgen dat ze voortaan gewoon met een grote boog om je tuin heen lopen.

Plaats meer planten in je tuin

Wanneer je meer planten in je tuin zet en er op deze manier voor zorgt dat de bodem volledig dichtgroeit is er geen plaats meer voor de kat om de grond om te woelen. Kies voor bodembedekkende planten en je tuin is een stuk minder aantrekkelijk voor de buurtkatten.

Plaats planten waar katten een hekel aan hebben

Er zijn een hoop planten tegen katten  waar katten echt een hekel aan hebben vanwege de geur. Ze vinden het zelfs zo vies dat ze maken dat ze wegkomen. Wel is het handig om ze op strategische volgorde te plaatsen om te laten weten dat de katten niet welkom zijn. 

Planten die citroengeur verspreiden:

  • Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
  • Dictamnus (vuurwerkplant)
  • Aloysia triphylla (citroenverbena)

Maar ook van de volgende planten zijn ze geen fan:

  • Ruta graveolens (wijnruit)
  • Stekelige mei- en vuurdoorn
© Nils Jacobi - iStock

Peper

Katten vinden peper logischerwijs ook niet prettig aan hun neus. Dus als ze het echt te bont maken kun je dit ook in je tuin strooien, op een plek waar je ze veel ziet.

Water

Het is algemeen bekend dat katten niet van water houden, dus ook hiermee kun je ze verjagen. Het is handig om een emmer water of tuinslag stand-by te hebben staan om ze nat te spetteren wanneer je ze betrapt. Misschien geen aangename methode, maar ze gaan er wel van weg. Of ze hun lesje vervolgens leren voor de volgende keer, dat verschilt echter weer per kat…

Citroenschillen

Daar is ‘ie weer: de citroen! Heb je wat citroen over uit de keuken? Leg dan wat schillen tussen je planten.

Koffiedik

Gooi je koffiedik niet meteen bij het afval na het zetten van je koffie, maar strooi het in je tuin. Het stinkende goedje gaat namelijk aan de vacht en pootjes van de kat kleven. Als ze zich vervolgens schoon gaan likken vinden ze dit vreselijk. Hier zullen ze dus zeker niet gaan graven om hun behoeften te doen. 

Strooi cacaodoppen

Cacaodoppen heb je misschien niet standaard in de kast liggen, maar toch heeft het zeker wel zin om het in huis te halen. Katten vinden deze doppen namelijk niet prettig ruiken, én ze vinden het ook niet fijn om op te lopen.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinDierenInspiratie