Alles voor in de Tuin

Deze zomer tomaten plukken? Begin dan deze maand met zaaien

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Deze zomer tomaten plukken? Begin dan deze maand met zaaien
RTL

Wil je deze zomer tomaten kunnen plukken uit je eigen groentetuin? Dan moet je van tevoren goed plannen wanneer je begint met zaaien! In welke maand je dat het beste kunt doen én hoe? We leggen het je uit:

Tomatenplant zaaien: eerst binnen, dán pas buiten

De maand maart is de perfecte maand om je tomatenplant te zaaien. Maar let op: doe dit niet meteen buiten in de volle grond, want daar kan het nog te koud voor zijn. Het is beter om de zaadjes eerst in een kas, of in huis (op een zonnige plek, bijvoorbeeld de vensterbank) te planten, zodat ze onder een constante temperatuur van ongeveer 20°C kunnen ontkiemen. Vanaf de maand mei, als het echt niet meer kan vriezen, mogen de tomatenplanten eindelijk naar buiten.

Zo zaai je tomaten

Het is niet heel moeilijk om een mooie en gezonde tomatenplant te zaaien, maar het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Hoe? Zo:

Stap 1:
Vul een bakje met zaaigrond tot 1 cm onder de rand en duw dit goed aan.

Stap 2:
Maak de grond een beetje vochtig, bijvoorbeeld met een plantenspuit.

Stap 3:
Duw met een stokje of een potlood gaatjes van ongeveer een halve centimeter diep in de aarde. Zorg er voor dat er tussen elk gaatje 2 tot 3 cm ruimte zit.

Stap 4:
Leg in elk gaatje een zaadje en duw de gaatjes weer dicht.

Let op: zaai niet te veel, drie tot vijf planten per soort is meer dan genoeg.

Stap 5:
Sluit het bakje af met huishoudfolie of een doorschijnende deksel. Zo kan de zon er doorheen schijnen, en wordt de warmte vastgehouden.

Stap 6:
Het dekseltje of de folie mag eraf zodra je groene stipjes uit de aarde ziet komen. Houd ondertussen de aarde goed vochtig.

Stap 7:
Wanneer je plantjes twee kiemblaadjes hebben, moeten ze naar een groter potje. Dit wordt ‘verspenen’ genoemd en zal je plantjes een groeispurt geven om ze voor te bereiden op de overstap naar buiten. Dit doe je door een pot met een diameter van ongeveer 9 cm met gewone potgrond te vullen. Ook hier maak je weer gaatjes van 3 tot 5 cm diep in met een stokje. Er kunnen ongeveer 1 tot 3 plantjes in de pot geplant worden.

Stap 8:
Pak deze stap voorzichtig aan: haal de plantjes met een (keuken)vork uit de aarde en pak ze voorzichtig bij de blaadjes vast (dus niet bij de steel).

Stap 9:
Zet de plantjes tot net onder het onderste blad in de grond en duw het gaatje dicht. Besproei de plantjes daarna met een plantenspuit.

Stap 10:
Bij planten die groter zijn dan 15 cm is het belangrijk dat de temperatuur altijd minstens 15°C is.

Stap 11:
Nu kunnen ze eindelijk naar buiten! Je kunt ze in de volle grond in je moestuin zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om de plantjes ieder in hun eigen grote bloempot te zetten. Het voordeel daarvan is dat ze ze kunt verplaatsen naar de schaduw wanneer de zon te fel is, of naar binnen wanneer er nachtvorst aankomt.

En zó ziet dat eruit:

Kun je niet wachten tot je je eigen tomaten kunt plukken en ben je benieuwd hoe dit proces eruit zal gaan zien? Bekijk dan even deze bijzondere timelapse voor een sneak peek!

Mislukt?

Helaas wil het ook wel eens mis gaan. Waar dat aan ligt?

  • De zaailingen vallen om: dan was het waarschijnlijk te koud of de grond te nat > Gooi alles weg en begin opnieuw.
  • De scheuten rotten: dit betekent meestal dat je ze te diep of te dicht hebt gezaaid > Begin in dit geval weer opnieuw.
  • De plantjes groeien hoog en ijl: dan hadden ze te weinig licht en te veel warmte > Begin opnieuw.
  • De zaailingen worden geel: dit betekent dat je te lang hebt gewacht om ze te verplanten > Verplant ze meteen naar gewone potgrond.
Dit is een artikel van
Lees meer over
TuinTuinierenTuinbouwEigen Huis & Tuin Lekker Leven