RTL Wonen

Egel in de tuin? Dit moet je wel én niet doen

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - DamianKuzdakEgel in de tuin? Dit moet je wel én niet doen
RTL

Het gaat niet goed met de Europese egel en daarom kunnen ze best wat hulp, verzorging en aandacht van ons gebruiken. Maar wat kun je nou het beste wel en wat vooral niet doen als je zo’n prikkelbaar beestje in je tuin aantreft?

Beschermd diersoort

De Europese egel komt in principe in heel Nederland voor, maar leeft met name aan randen van bossen, in parken en dichtbegroeide tuinen. Het liefst op een droog en beschut plekje, zoals bijvoorbeeld tussen de herfstbladeren in jouw tuin.

Helaas gaat het in Nederland niet zo goed met de egel en is het momenteel zelfs een beschermd diersoort. Wanneer je een egel in de vrije natuur aantreft mag je deze dan ook absoluut niet mee naar huis nemen of op wat voor manier dan ook hun rust verstoren. Tref je er eentje in je tuin aan, dan kun je het beestje wel helpen.

Wat je NIET moet doen als je een egel aantreft:

  • Oppakken: Zoals we hierboven al beschreven mag je niet zomaar de rust van een egel verstoren, dus ook oppakken is verboden. Alleen opvangorganisaties mogen dit doen wanneer dit echt nodig is.
  • Melk geven: Een egel melk geven is de grootste fout die je kunt maken. Hoewel je dit misschien regelmatig in tekenfilms of prentenboekjes hebt gezien en het beestje er ongetwijfeld van zal smullen is dit in werkelijkheid erg gevaarlijk voor het beestje. Dit komt omdat egels – net als veel andere dieren – het enzym lactase missen, wat essentieel is om het melksuiker lactose te kunnen verteren. Geef je ‘m evengoed melk, dan krijgt de egel last van ernstige diarree, droogt ‘ie uit en kan hij zelfs komen te overlijden.
  • Herfstbladeren verwijderen: We kunnen ons voorstellen dat je je tuin graag piekfijn aan kant wil hebben, maar toch is dat voor dieren zoals egels eigenlijk helemaal niet zo fijn. Die bladeren gebruiken ze namelijk om een beschut slaapplekje te creëren voor hun winterslaap. Overigens zijn er nog wel meer redenen waarom bladeren in je tuin juist nuttig kunnen zijn.

Wat je wél moet doen als je een egel aantreft:

  • Een bakje met water neerzetten: Hoewel melk dus erg slecht voor ze is, is het wel heel belangrijk dat ze genoeg drinken. Daarom kun je ze het beste water geven door een ondiep schoteltje of bakje water neer te zetten.
  • Kattenvoer: Ja, dat lees je goed. Egels zijn gek op kattenvoer volgens de Dierenbescherming. Schotel ze dus vooral wat lekkere kattenbrokjes voor als je die nog hebt liggen. 
Een poes en een egel eten samen van het kattenvoer© Femmie Sintenie
Een poes en een egel eten samen van het kattenvoer
  • Rauw vlees: Ook maak je egels blij met ongezouten rauw vlees en gehakt. (Maar géén vis!)    
  • Egelopvang bellen: Het is in principe beter om een egel niet zomaar te verstoren. Maar wanneer je opmerkt dat het beestje er niet gezond uitziet en écht in nood is kun je de egelopvang inschakelen.
  • Zorg voor een beschut plekje of een egelhuisje: Zoals we al schreven is het voor een egel dus erg fijn als je genoeg bladeren in de tuin hebt, zodat hij een droog en beschut plekje kan vinden. Wil je het beestje écht verwennen met een fijne stek, dan kun je ook een egelhuisje kopen óf zelf maken! Dit huisje kun je het beste neerzetten op een rustig plekje met wat bodembegroeiing. De egel zal het huisje vervolgens zelf vullen met bladeren. Zorg er wel voor dat er geen honden of spelende kinderen in de buurt van het egelhuisje komen, anders wordt de rust van de egel verstoord. 

Eigen Huis en Tuin-kijker/lezer Hans Verhoeff heeft al jaren een trouwe egel in zijn tuin. Maar dat is ook niet zo gek met zo’n fijn huisje en lekker voer!

© Hans Verhoeff

Ook verzoekt de Dierenbescherming in een Facebookbericht om geen insecticiden te gebruiken of vallen te plaatsen in de tuin. “Ik ben absoluut ongevaarlijk, lief en schattig én ik help je graag in je tuin, ik voed mij met insecten die je liever kwijt dan rijk bent.”

Wat je nog meer kunt doen om de bedreigde egel te helpen? Tom geeft je hier nog meer tips!

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: