Grillen maar!

Barbecue met kolen of gas: dit zijn de voor- en nadelen

Door Bo Wories··Aangepast:
Barbecue met kolen of gas: dit zijn de voor- en nadelen
RTL

Nu de zomer dan écht begonnen is, wordt de barbecue weer massaal uit de schuur gehaald. Toch is er altijd een discussie over het gemak en de kwaliteit. Oftewel: grillen we liever op gas of kolen? We hebben alle beredeneringen al gehoord. Van “als het op kolen is gegrild, smaakt het beter” tot “met gas proef je het vlees of product en niet de kooltjes”. Wij zetten samen met barbecue-specialist Bob van den Bunt voor het gemak nog maar even de verschillen én de voor- en nadelen op een rij.

Barbecue op kolen

Een kolenbarbecue heeft het totaalplaatje van barbecueën. De geur van kolen, het aansteken en (soms best lang) wachten totdat het heet wordt. Deze vorm van grillen in de buitenlucht is perfect voor de echte barbecueliefhebbers. "Op een houtskoolbarbecue kun je langer garen op lagere temperatuur. Dus voor mooie, grote stukken vlees en vis is dit ideaal", vertelt de barbecue-specialist. 

Een smoker op kolen is vaak een stuk goedkoper dan een gasbarbecue. Al zijn er ook kolenbarbecues waarbij de kosten flink kunnen oplopen. Maar wat is nou lekkerder? "Dat is heel erg smaak-afhankelijk. Sommige mensen houden niet van de smaak van rook of houtskool. Maar over het algemeen vinden de meeste mensen het grillen op houtskool echt wel wat toevoegen aan de smaak", vertelt Van den Bunt. 

Zo krijg je de kolen goed heet 

Maar naast alle voordelen heeft grillen op kolen ook nadelen. Zo kan het nog wel eens lastig zijn om de kolen 'aan' en goed heet te krijgen, iets wat sommigen zelfs helemaal niet lukt. En als dat dan eindelijk gelukt is, hoe houd je de temperatuur daarna stabiel? Hier heeft Van den Bunt een handige tip voor: "Een kolenbarbecue heeft onder in de dome een schuifje en op de deksel een rooster. Met deze twee roosters kun je de luchttoevoer regelen. Hoe verder de schuifjes open staan, hoe warmer het van binnen wordt." 

Ook heeft het wat meer voorbereidingen nodig. Bij een gasbarbecue heb je alleen een volle gastank nodig, wat bij een kolenbarbecue wel anders is. 

5 manieren om gemakkelijk het BBQ-rooster schoon te maken
Lees ook

5 manieren om gemakkelijk het BBQ-rooster schoon te maken

Barbecue op gas

"Een gasbarbecue is meer geschikt voor mensen die 's avonds thuis komen en een half uur later een biefstuk op hun bord willen hebben", vertelt Bob van den Bunt. "Ook zit er vaak bij een gasbarbecue een klep die uitgaat als er wat gebeurt. Wanneer hij bijvoorbeeld omvalt, gaat die gelijk uit. Dit heeft een houtskool bbq natuurlijk niet, wat de gas bbq in dat opzicht veiliger maakt."

Een nadeel van deze barbecue is dat ze groot zijn, waardoor ze best wat ruimte innemen in je tuin, schuur of op je balkon. Voorheen was een gasbarbecue in de regel ook een stuk duurder dan een kolenvariant. Maar inmiddels wordt dit verschil vaak kleiner, al blijft een gasbarbecue vaak prijzig. 

En wat nou als je de smaak van kolenbarbecues lekkerder vindt, maar óók voorkeur hebt voor het gemak van gas? Daar bestaat tegenwoordig een oplossing voor. "Er bestaat nu ook gasbarbecues op de markt die een inzetstuk hebben waar je houtskool in kan leggen of rookhout. Zo heb je het gemak van een gasbarbecue en de smaak van kolen", vertelt Van den Bunt. Wanneer je dit niet hebt, missen veel mensen toch die kenmerkende rooksmaak aan hun stuk vlees, vis of groente. 

De verschillen tussen de twee soorten grillen worden dus kleiner, maar blijven zeker aanwezig. Wat Bob zijn eigen voorkeur is? Die is duidelijk: Hij werkt toch echt het liefst met houtskool, zoals de Big Green Egg. Een populair merk van de zogenoemde 'kamado' barbecues, een keramische barbecue in de kenmerkende ei-vorm. Deze zijn wat hem betreft het meest veelzijdig én voor de catering het fijnst in gebruik. Wil jij kunnen barbecuen wanneer je maar wil, zonder al te veel voorbereiding? Dan kun je wat hem betreft het beste kiezen voor een gasbarbecue. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
KokenTuin