Dit kun je doen om de vogels tijdens de zomerhitte te helpen
Wanneer de tropische temperaturen worden aangetikt moet je niet alleen goed op jezelf, je huisdier en je medemens letten, maar óók op de vogels in je tuin. Vanwege de extreme hitte én droogte roept de Vogelbescherming dan ook iedereen op vogels een handje te helpen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.
Wat vogels onder deze weersomstandigheden vooral nodig hebben? Water en schaduw! “Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte namelijk niet zonder schaduw”, zo schrijft Vogelbescherming. Daarbij kunnen de vogels ook niet zonder water, en juist dat is erg moeilijk te vinden tijdens dit soort warme dagen.
Zo herken je een oververhitte vogel
Oververhitte vogels kun je herkennen aan een lusteloze uitstraling en snelle ademhaling. Daarnaast hijgen ze vaak met hun snavel open om via de tong en bek vocht te verdampen. Eigenlijk net zoals een hond doet wanneer hij het warm heeft. Daarnaast houden vogels ook vaak hun veren gespreid als ze het erg warm hebben.
Platte waterschaal
Heb je één of meerdere oververhitte vogels gespot, dan kun je allereerst zorgen voor water. Zo kunnen ze verkoeling zoeken en hun vochttekort aanvullen, zonder dat ze ver hoeven te vliegen.
Maar... voordat je goedbedoeld een grote kom water neerzet is het handig om te weten dat vogels bang zijn voor diep water. Het liefst drinken en badderen ze dan ook in een badje dat wat wegheeft van een regenplas. Probeer dat dus vooral na te bootsen met behulp van een platte schaal, een diep bord, een onderzetter van een bloempot (zie foto hieronder) of desnoods een koekenpan. Zorg er hoe dan ook voor dat het midden niet dieper is dan vijf centimeter.
Badderen doen vogels overigens niet alleen om af te koelen, maar ook om hun veren schoon te maken. Hierbij smeren ze er een laagje vet over, wat net iets makkelijker gaat wanneer de veren nat zijn. Dit vetlaagje zorgt er onder andere voor dat de veren waterafstotend én beter geïsoleerd zijn.
Op een veilige plek
Daarbij is het ook belangrijk de drink- en badderplaats op de juiste plek neer te zetten. Allereerst is het verstandig deze op een plek neer te zetten waar katten niet gemakkelijk bij kunnen. Ten tweede is het fijn als je de waterschaal in de buurt van een struik, boompje of andere beplanting neerzet, zodat de vogels makkelijk kunnen vluchten bij gevaar. Zeker wanneer ze nat zijn kunnen ze namelijk niet zo snel opvliegen.
Water verversen
Ook is het verstandig om het water regelmatig even te verversen. Niet alleen omdat het stilstaande water een broedplaats is voor muggen (wel fijn voor de vogeltjes, maar niet voor jou), maar ook voor bacteriën. Door het geregeld te verversen voorkom je dat de vogels ziektes oplopen en doorgeven.
Schaduw creëren
Toch is er iets wat nóg belangrijker is dan water: schaduw. En dan met name voor de nestkasten. Zeker voor jonge vogels die in een nestkast in de volle zon zitten kan de extreme hitte fatale gevolgen hebben.
Nestelende vogels in de zomer? Ja zeker. Hoewel de meeste jongen al zijn uitgevlogen hartje zomer zijn er evengoed nog steeds vogels aan het broeden. Sommige vogels gaan namelijk nog voor een tweede of derde nest, of ze proberen het nog een keer als een eerder legsel verloren is gegaan.
Maar hoe creëer je dan die schaduw bij de nestkastjes? Dat leggen we straks uit. Maar allereerst is het voor een volgend voorjaar goed om te weten dat je nestkasten altijd op een koele, schaduwrijke plek moet ophangen. Is dat niet het geval, dan kun je zelf voor wat extra schaduw zorgen. Denk aan een parasol, schaduwdoek, paraplu of een laken. Doe dit wel voorzichtig en snel, zonder ze te storen.
Belangrijk is in ieder geval dat je de nestkastjes nooit tijdens het nestseizoen zomaar verplaatst. Als je ‘m wel wil verplaatsen, dan kun je dat het beste in het najaar doen. En vergeet dan ook niet gelijk de nestkastjes even schoon te maken!
Bijvoeren met meelwormen
Tot slot maak je de oververhitte vogels, en zéker de broedende vogels, extra blij door ze ook nog bij te voeren met wat meelwormen. Die bevatten namelijk dezelfde eiwitten als de insecten uit je tuin en zijn perfect voer voor jonge vogels. Op die manier ontlast je de ouders en hoeven ze wat minder hard te werken in de hitte.
Fotocredits
- Headerfoto: Jill Wellington - Pixabay
- Foto 2: Marjolein Sintenie
Bron: Vogelbescherming