RTL Wonen

Zo geniet je zo lang mogelijk van bloeiende dahlia’s in de tuin

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Zo geniet je zo lang mogelijk van bloeiende dahlia’s in de tuin
RTL

Dahlia’s tuttig en oubollig? Zeker niet! Ze hebben hun stoffige imago al een poosje achter zich gelaten en komen tegenwoordig in de mooiste varianten en kleurencombinaties voor. Maar… hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat ze zo lang mogelijk in bloei blijven? Met de onderstaande tips geniet je maximaal van deze mooie zomerbloeiers:

Eerder las je hier al alles over hoe je dahlia’s het beste kunt planten. Heb je die tips opgevolgd? Dan staan je dahlia’s nu als het goed is volop in bloei! Als je ze goed verzorgt bloeien ze zo tot aan de herfst, maar daar hebben ze wel wat hulp en verzorging voor nodig. Met de volgende tips zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk nieuwe bloemen aanmaken. 

1. Voldoende water geven (maar ook niet te veel) 

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar vergis je niet: dahlia’s zijn dorstige types. Zeker als ze op een zonnige plek staan lusten ze wel een flinke slok. Staan de dahlia’s bij jou in potten, dan hebben ze zelfs nog wat meer water nodig. In dat geval hebben ze tijdens de warme en drogere periodes zeker wel elke dag water nodig. Zorg dat de grond altijd lekker vochtig is, maar let tegelijkertijd ook goed op dat het niet te sompig wordt. In dat laatste geval zullen de wortels gaan rotten en is het al gauw einde oefening. 

Dahlia’s die in de volle grond staan hebben diepere wortels en kunnen hun vocht iets makkelijker uit de grond halen. Maar dan nog is het belangrijk de dahlia’s tijdens de warme en droge periodes voldoende water te blijven geven.

2. Uitgebloeide bloemen afknippen 

Net als bij veel andere zomerbloeiers is het ook bij dahlia’s slim om de uitgebloeide bloemen tijdig te verwijderen. Dit doe je niet alleen omdat de plant er hierdoor net even wat frisser uitziet, maar vooral ook zodat de knoppen die nog uit moeten komen meer energie krijgen om te bloeien. Door de uitgebloeide knoppen af te knippen voorkom je dus eigenlijk dat hier nog energie aan verspild wordt.

Haal daarbij niet alleen de knop zelf weg, maar knip ook de steel af tot aan een nieuw blad, of de eerste knop. 

3. Bloemen ‘plukken’ 

Tot slot is het ook heel goed om geregeld wat dahlia’s te ‘plukken’ (of eigenlijk afknippen) en in een mooie vaas te zetten. Natuurlijk deels omdat dit heel mooi staat op tafel in de tuin of binnenshuis, maar óók omdat de plant hierdoor ook meer energie krijgt voor de overige bloemen die nog moeten bloeien. 

Maar let op: laat de dichte knoppen vooral zitten, want deze zullen niet meer uitkomen als ze eenmaal geplukt zijn.

Dahliaknollen planten: wanneer en hoe doe je dat?
Lees ook

Dahliaknollen planten: wanneer en hoe doe je dat?

Fotocredits

Headerfoto: Timo C. Dinger - Unsplash

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinierenBloemen