RTL Wonen

Wespennest in de spouwmuur: zo bestrijd én voorkom je het

Door Tosca Walstock··Aangepast:
Wespennest in de spouwmuur: zo bestrijd én voorkom je het
RTL

Hoewel wespen nuttige dieren zijn, wil je ze het liefst niet té dicht bij huis hebben. Zeker met een spouwmuur moet je extra goed opletten, want deze muren hebben namelijk stootvoegen. Oftewel, verticale openingen in de muur, die zorgen voor een constante luchtstroom die de spouw ventileren. Wespen zien wat anders in deze voegen: een veilig en beschut plekje, ideaal voor een nest.

Het ontstaan van een wespennest

In de vroege lente – vanaf april ongeveer – wordt de wespenkoningin wakker uit haar winterslaap. Zij gaat op zoek naar een veilige plek waar haar toekomstige kolonie kan gaan wonen en waar het wespennest gebouwd kan worden. Als ze een plek heeft uitgekozen, legt ze een paar eitjes en vanuit daar zullen zich steeds meer en meer wespen bij de kolonie voegen. Dit blijft zich de hele lente en zomer verder uitbreiden tot in het najaar, wanneer het te koud wordt voor de wespen en het nest uitsterft.

Het gevaar van een wespennest

Wespen willen hun huis natuurlijk beschermen. Als jij een gevaar vormt door te dicht bij te komen, een wesp te doden óf omdat je besluit het nest aan te vallen, worden de insecten agressief en gaan ze steken. Een risico dat je niet wil lopen.

Bijkomende problemen

Maar naast het gevaar voor je gezondheid brengt een wespennest in een spouwmuur nog meer vervelende gevolgen met zich mee. De wespen zullen namelijk aan het isolatiemateriaal van de muur knagen om het nest te bouwen. Dit beschadigt niet alleen de constructie van het huis: het kan ook leiden tot vochtproblemen zoals schimmelvorming. Als het nest te druk wordt, zullen de wespen andere uitwegen gaan zoeken. Zo kunnen ze stucwerk beschadigen óf via stootvoegen en ventilatieopeningen het huis binnenkomen.

Let op: kom jij in een woonkamer, keuken of slaapkamer regelmatig wespen tegen? Schakel dan zo snel mogelijk een bestrijder in. Als je niet snel handelt kan het overlast veroorzaken en loop je risico dat de wespen agressief worden en gaan steken.   

Schakel altijd een professional in

Het is af te raden om zelf te proberen het nest te verwijderen. De reden hiervoor is ligt voor de hand: de wespen kunnen agressief worden. Als je het nest probeert dicht te maken, kunnen de wespen zich door het nest heen knagen en verspreiden ze zich verder. Als je een wesp doodmaakt, zal de rest van de kolonie dit ruiken en gaan ze aanvallen. Neem dus áltijd contact op met een professionele bestrijder.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat wespen zich in jouw spouwmuur gaan nesten, kun je bijenbekjes kopen. Dit zijn stootvoegroosters die de open stootvoegen afsluiten voor ongedierte zoals wespen en muizen terwijl de binnenkant van de voegen goed geventileerd blijft. Daarnaast is het handig om alle kieren en gaten in de muren te dichten.

Fotocredits

Headerfoto: Daisy-Daisy

3 simpele manieren om wespen te verjagen in plaats van te vangen
Lees ook

3 simpele manieren om wespen te verjagen in plaats van te vangen

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Wesp