5 tips voor extra veel tomaten aan je tomatenplant
De tomatenplant is één van de makkelijkste planten voor in je moestuin. De plant groeit als kool – soms iets té hard zelfs – en de oogst kan haast niet mislukken. Toch wil je natuurlijk wel het maximale eruit halen en daarom zijn deze tips altijd goed om toe te passen. Met de onderstaande vijf tips vergroot je namelijk je tomatenoogst aanzienlijk!
Natascha van het inspirerende moestuinaccount @Plantaardiger geeft dagelijks handige tips en interessante weetjes over alles wat met moestuinieren te maken heeft. Ze teelt al sinds 2014 haar eigen voedsel. Eerst vanaf haar balkon, maar sinds 2018 in een kas van maar liefst 35 bij 30 meter, wat ze haar ‘lievelingsplekje op de wereld’ noemt.
Ze deelt haar kennis graag met haar volgers op Instagram, waaronder een aantal waardevolle tips om je tomatenoogst aanzienlijk te vergroten. Want zoals ze zelf schrijft: “Tomaten groeien wel, maar de manier waarop kan er echt voor zorgen dat de oogst groter of kleiner is.” En om er dus voor te zorgen dat je er alles uit haalt wat er in zit heeft Natascha vijf handige tips voor je:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ging dat iets te snel? We zetten het nog even op een rijtje:
1. Dieven
Een van de belangrijkste zaken bij het verzorgen van je tomatenplant is het dieven, oftewel het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Deze kleine knopjes in de ruimte tussen stengel en blad – de oksel dus – groeit uiteindelijk uit tot een nieuwe stengel, met bladeren, bloemen en dus ook vruchtjes. Die heb je natuurlijk wel nodig, maar het is wel belangrijk het onder controle te houden, anders geeft de plant z’n energie steeds aan nieuwe stengels en bladeren, terwijl deze energie beter naar de bestaande stengels en vruchten aan de hoofdstam kan gaan.
Hoe? Door de kleine okselscheuten weg te halen met je vingers of met een schaar als ze al wat groter zijn. “Zo blijf je 1 hoofdstam houden en gaat de energie naar vruchtzetting en niet naar blad en stengels”, legt Natascha uit.
2. Tomaten trillen
Staat je tomatenplant in een kas? Tril de tomaten door kort op de bloemetjes te tikken. Op die manier help je het bestuivingsproces een handje. Dit gebeurt normaliter natuurlijk door de insecten en wind, maar in een kas gebeurt dat veel minder. En geen bestuiving = geen tomaten.
3. Onderste bladeren wegknippen
Een volle plant met veel blad oogt misschien gezond, maar is helaas niet al te best voor de oogst. Door de onderste bladeren weg te knippen is er een betere luchtstroom waardoor de plant minder snel last van phytophthora (waterschimmel) krijgt. Ook vangen de tomaten zo meer zonlicht, waardoor ze sneller rood kleuren. Hoeveel stengels je weg kunt knippen? Een stuk of vijf tot zeven stengels aan de bovenkant is voldoende, de rest kan allemaal weg!
4. Niet te vaak water geven
Je zou misschien denken dat tomaten veel water nodig hebben, maar toch kun je hier maar beter zuinig mee zijn. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, dus je kunt het best dat klimaat zo veel mogelijk aanhouden. Daarnaast worden tomaten juist wat zoeter van smaak als ze af en toe even droog staan. Daarom kun je ze beter één keer per week even een goede hoeveelheid water geven in plaats van elke dag een beetje. Let wel, wanneer de tomatenplant in een pot staat hebben ze wel iets vaker water nodig.
5. Voorkom ziektes en plagen met z’n ‘beste vrienden’
Tot slot wil je natuurlijk voorkomen dat ziektes en plagen roet in het eten gooien en je plant aantasten. Daarom kun je een aantal ‘beste vrienden’ van de tomatenplant eromheen planten. Denk aan basilicum, ui, prei, bleekselderij, bietjes, sla, spinazie, paksoi en rammenas. Deze helpen allemaal tegen plagen én stimuleren de groei!
Fotocredits
Headerfoto: SolStock - iStock