Deze bomen en struiken kun je in november en december nog snoeien
Eind november gaat je tuin zo zoetjes aan in ruststand, en wat onderhoud betreft jij misschien ook wel. Toch is het slim om hier en daar nog een laatste snoeibeurt uit te voeren. Zo houd je de beplanting mooi en gezond en kun je volgend jaar weer volop genieten van een goede oogst. We zetten op een rij wat je op de valreep nog kunt snoeien in november en december.
Nu de meeste bomen en struiken hun bladeren verliezen, wordt de tuin kaler en kaler. Voor velen een ongezellig gezicht, maar zo zie je tenminste wel makkelijk wat je kunt snoeien. Zeker als je fruitbomen en -struiken in je tuin hebt is dit een must als je er volgend jaar volop de vruchten van wil plukken! Snoeien in november en soms ook december is dus absoluut niet te laat, mits er nog geen vorst is.
Appelbomen
Appelbomen kun je het beste twee keer per jaar snoeien: een keer halverwege de zomer én een keer tijdens het rustseizoen. Het rustseizoen gaat in vanaf het moment dat de bladeren vallen, tot aan het voorjaar. Lukt het deze maand niet meer om te snoeien? Geen nood, ook in december en zelfs in januari kan dit nog, zolang het maar niet vriest.
Vooral de snoeibeurt in het rustseizoen mag flink aangepakt worden, omdat je hiermee de groei van de bomen én de vruchten bevordert. Overtollige, beschadigde en zieke takken mogen helemaal weggeknipt worden en de lange takken mogen tot de helft ingekort worden.
Ook vruchtsporen – knobbelige scheuten met dikke koppen – kun je het beste zo veel mogelijk weghalen door ze zo dicht mogelijk bij de hoofdtak af te knippen.
Snoei bij de appelboom altijd de takken die naar binnen groeien weg. Daarnaast moet je de kern van de boom zo open mogelijk houden, zodat er zo veel mogelijk licht binnen kan komen. Zodra het buiten weer warmer wordt is de snoeiperiode verlopen. Dan komt namelijk de sapstroming van de boom weer op gang.
Perenbomen
Bij de perenboom kun je de hoofdtakken tot de helft terugsnoeien. Daarnaast kun je de sterkste zijscheuten die afgelopen jaar zijn ontstaan terugsnoeien tot op twee á drie knoppen. Tot slot is het goed om alle dunnere takken te verwijderen om ervoor te zorgen dat de energie naar de vruchtsporen leidt.
Kweepeer
De takken van de kweepeer kun je tot een derde inkorten. Ook kun je de zwakkere takken uitdunnen om de boom te openen en de kans op ziekten te verkleinen.
Bramenstruik
Heb je de bramenstruik nog niet gesnoeid dit jaar, dan is dit een goed moment. Snoei bijna alle stengels waar dit jaar vruchten aan hebben gezeten tot aan de grond terug. Laat zo’n vier sterke, nieuwe stengels staan en bind die aan.
De snoei in de rustperiode wordt ook wel een verjongingssnoei genoemd. Komt het er niet van dit najaar, dan kun je het ook volgend voorjaar doen, maar dan wel vóór de nieuwe groei.
Kruisbessen
Ook bij kruisbessen snoei je de oudere takken die afgelopen jaar vruchten hebben gedragen tot aan de grond terug. Laat maximaal zeven jonge en sterke takken staan.
Kiwi
Snoei ongeveer eenderde van de oudste aanwas tot vlak bij de hoofdstam weg. Daarnaast kunnen alle overige zijscheuten teruggesnoeid worden tot op vier of vijf knoppen.
Bladverliezende bomen
Zo af en toe kan het nodig zijn de kroon van bladverliezende bomen uit te dunnen, zodat er meer licht bij het blad komt. Hiervoor verwijder je enkel een paar grotere takken uit de kroon.
Let wel: dit is slechts één keer in de drie á zes jaar nodig.
Knotwilgen
Hoewel je bij een knotwilg niet spreekt van snoeien, maar van 'knotten' is dit eigenlijk vrijwel hetzelfde. De beste periode van om dit te doen is van november tot maart. Bij het knotten snoei je de boom tot aan de knot af.
Overige heesters en loofbomen
Zolang het nog niet vriest deze (en volgende) maand kun je ook overige heesters en loofbomen nog prima snoeien als dat nodig is. Maar daalt het kwik onder het vriespunt, dan kun je het maar beter uitstellen of zelfs overslaan, anders beschadig je de plant juist.
Sommige heesters zoals de hortensia beschermen zichzelf tegen de kou door de uitgebloeide bloemen. Zoek dus eerst per soort uit of je deze soort wel kan snoeien of hoe je de plant beschermt tegen de vorst in de winter.
Bron: Gardeners' World