Tuintips

Dit kun je nu doen om deze zomer een slakkenplaag te voorkomen

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - TepicDit kun je nu doen om deze zomer een slakkenplaag te voorkomen
RTL

De slak is misschien wel je grootste vijand als je in het bezit bent van een tuin. Je let even niet op en er blijft niks over van je mooie sierplanten of gewassen in je moestuin. Tips om ze te bestrijden ken je misschien al, maar liever wil je ze natuurlijk helemaal niet in je tuin hebben. Moestuinexpert Floor Korte vertelt wat je nú in april al kunt doen om deze zomer een slakkenplaag te voorkomen.

Moestuinexpert Floor Korte krijgt regelmatig de vraag wat haar ultieme tips zijn tegen slakken. Ze deelt haar tips graag, maar niet voordat ze deze zelf heeft uitgeprobeerd. Daarom probeerde ze vorig jaar heel wat tips uit en deelde haar bevindingen. Van wol tot kleefkruid, en van eierschalen tot koffiedrab, maar geen van de trucs gaf het gewenste resultaat. 

Al staat Floor er wel bij stil dat het geen zin heeft om in gevecht te gaan met de natuur. Ze schrijft op Instagram: ‘Dat gevecht gaan we niet winnen en dat wil ik ook helemaal niet. Ik wil vooral kijken of dat wat iedereen roept ook effect heeft.’ Ze vindt het met name interessant om te ontdekken hoe je de slakken (letterlijk en figuurlijk) om de tuin kunt leiden door middel van geuren en structuren.

Kopergaas

Wat wel werkte om de slakken bij haar gewassen weg te houden? Kopergaas. Als je dit als een ring rondom je plant legt, krijgt 99% van de slakken bij aanraking een klein schokje, waarna ze omdraaien en je plant met rust laten. En die ene procent die er wel voorbij komt? ‘Die ene slak die het wel redt, eet je plantje niet helemaal op, waardoor de plant gewoon verder groeit.’ 

© Floor Korte / @_floorkorte

Slakken rapen in de avond = plaag voorkomen

Maar het liefst wil je natuurlijk sowieso voorkomen dat er een slakkenplaag ontstaat in je tuin. Het is immers niet te doen om iedere plant in je tuin te beschermen met kopergaas. Daarom is Floors ultieme tip om in de avond slakken te rapen, vooral aan het begin van de lente omdat ze nu gaan beginnen met reproduceren, schrijft ze op Instagram

“In april starten de slakken met hun eerste legsel. Ze leggen dan per slak wel 400 eieren. Deze eitjes zijn na twee maanden alweer groot genoeg om ieder weer 400 eieren te leggen.” Door de slakken nu in de avond – want vooral dan komen ze tevoorschijn – te rapen voorkom je zo veel mogelijk dat ze in jouw tuin duizenden eitjes gaan leggen. Op die manier ben je de plaag dus voor. Floor zet daarbij een hoofdlamp op en raapt de slakken een voor een bij elkaar in een emmer. Met handschoenen aan, dat wel. 

Maar dan, wat doe je met die verzamelde slakken? Floor zet ze zelf ver weg van haar tuin in de berm bij de sloot, waar de natuurlijke vijanden van de slakken zitten, zoals eenden en andere vogels. “Natuurlijk is het aantrekken van natuurlijke vijanden in je tuin het beste, dan lossen zij het probleem voor je op. Maar dat gaat niet zo makkelijk als je net als ik een tuin hebt die omheind is met schuttingen en sloten, waardoor er minder vogels egels zijn die ze voor je op kunnen ruimen.” 

Slakkeneitjes 

Mocht je in je tuin witte doorschijnende bolletjes tegenkomen, dan heb je te maken met slakkeneitjes. Ze liggen vaak op donkere, vochtige plekken onder stenen of potten. De eitjes kunnen binnen drie weken uitkomen, dus als je dat wil voorkomen kun je ze het best meteen uit je tuin verwijderen. 

Slakkeneitjes© Marjolein Sintenie
Slakkeneitjes

Slakken bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen

Is het al te laat en wordt je tuin inmiddels al geteisterd door een plaag slakken? Dan zul je naast rapen van de slakken misschien ook grof geschut in moeten zetten. Gebruik je liever geen chemische bestrijdingsmiddelen, dan kun je ze ook op een milieuvriendelijke manier bestrijden. Waarschijnlijk heb je de juiste middelen al in huis. Hier lees je hoe je slakken bestrijdt met knoflook, bier, zeepsop of hun natuurlijke vijanden. Zoek je nog een ‘huisdier’ voor in de tuin? Kies dan – als je tuin zich daar voor leent – voor een Indische loopeend. Deze zijn namelijk dol op slakken! 

Loopeenden© iStock - Erwin Bosman
Loopeenden

Planten waar slakken NIET van houden

Je kunt het natuurlijk ook over een andere boeg gooien en kiezen voor planten waar slakken sowieso niet van houden. Dan is het probleem ook meteen opgelost. Hoef je tenminste zelf niet in het donker slakken te rapen, maar heb je wél een tuin vol met mooie planten. Heb je een moestuin vol lekkere gewassen? Dan zul je toch wel echt actie moeten ondernemen. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinierenOngedierteTuin