Sproeien doet groeien

Tuin sproeien: zoveel kost één sproeibeurt (en zo vaak 'moet' je sproeien)

Door RTL Wonen··Aangepast:
© iStock - VanderWolf-ImagesTuin sproeien: zoveel kost één sproeibeurt (en zo vaak 'moet' je sproeien)
RTL

Nu de zomer dan eindelijk écht is doorgebroken, moet je de tuin goed in de gaten houden. Om te voorkomen dat je gazon geel kleurt en de planten gaan hangen of uitdrogen zul je regelmatig moeten sproeien. Maar wat kost zo’n sproeibeurt nou eigenlijk per keer en hoe vaak wordt het geadviseerd om te sproeien? Wij zochten uit hoe groot de gemiddelde tuin is en maakten de berekening.

Volgens Milieu Centraal heeft je gazon en andere beplanting wekelijks circa 20 liter water per m² nodig. Daarnaast is het uiteraard noodzakelijk om ook tussendoor te controleren of je planten wellicht nog meer of juist minder water nodig hebben. Gaan de planten hangen, verkleuren of uitdrogen, grijp dan zo snel mogelijk in met een extra sproeibeurt. 

Als je een regenton in je tuin hebt, dan heb je in het begin van deze zomer flink wat regenwater op kunnen sparen om je tuin te besproeien. Is het een langere tijd warm en droog, dan is je voorraad helaas zo op. Uiteindelijk is sproeien met water uit de kraan haast onvermijdelijk. Maar wat kost dat eigenlijk, zo’n gemiddelde sproeibeurt per keer? 

Hoe vaak moet je de tuin sproeien? 

In de basis kun je de tuin beter af en toe een grote hoeveelheid water geven in plaats van dagelijks een beetje. Op die manier kunnen planten beter wortelen en worden ze minder kwetsbaar. Als vuistregel kun je aanhouden om de tuin één tot twee keer per week te sproeien, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Bij langdurig droge periodes en warme temperaturen sproei je vaker en bij wisselvallig weer minder vaak. 

Dit kost één sproeibeurt 

Bij een flinke sproeibeurt verbruik je ongeveer 10 liter water per m². Maar wat de uiteindelijke kosten per sproeibeurt zullen zijn, dat hangt uiteraard af van de grootte van je tuin. 

Waar een tuin in de binnenstad gemiddeld 50 m² is, is dat in een doorsnee woonwijk 150 m² en 200 m² of meer op het platteland. Gaan we in dit geval even uit van een tuin van 100 m², dan reken je de kosten van één sproeibeurt als volgt uit: 

100 m² x 10 liter water/m² = 1.000 liter = 1 m³

Oftewel: per sproeibeurt verbruik je bij een tuin van 100 m² dus 1 m³ water. In Nederland betaal je in 2024 gemiddeld €2,39 per m³ water, wat betekent dat één sproeibeurt je €2,39 kost bij een tuin van 100 m². Sproei je twee keer per week, dan kost het je €4,78 per week. 

Heb je een tuin van 200 m², dan kost één keer sproeien je al €4,78 per keer en dus €9,56 per week bij twee keer sproeien. 

Zoveel kost één droogbeurt en zó bespaar je energie op je droger
Lees ook

Zoveel kost één droogbeurt en zó bespaar je energie op je droger

Hoe lang moet je sproeien voor 20 liter water? 

Volgens Milieu Centraal hebben planten ongeveer 20 liter water per m², per week nodig. Oftewel twee sproeibeurten van 10 liter per m². Nu kun je bij bewatering met een gieter makkelijk berekenen hoeveel water je de planten geeft. Zo heeft een gemiddelde gieter een inhoud van 10 liter, wat dus genoeg is voor één sproeibeurt van 1 m². Maar met de tuinslang is dat iets lastiger na te gaan. Milieu Centraal schrijft echter dat ongeveer 3 minuten sproeien gelijk staat aan 20 liter water. 

Bron: Milieu CentraalLibelleAllesovertuin.nl

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinierenTuinZomerDrinkwaterWaterbeheer