Snoeien maar!

Deze planten en bomen kun je in september snoeien (en deze vooral niet)

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
© iStock - Liudmila ChernetskaDeze planten en bomen kun je in september snoeien (en deze vooral niet)
RTL

Nu de zomer langzaam op z’n eind loopt, betekent dit ook dat de tuin straks weer in rustmodus gaat. Maar gelukkig kunnen we de komende weken echt nog wel even genieten van de tuin én staan er zelfs nog wat snoeiklusjes op het programma. De volgende planten en bomen kun je in september het beste nog even een snoeibeurt geven (en deze niet!).

In september merk je aan van alles dat we in de overgangsfase naar een volgend seizoen zitten. Niet alleen wordt het weer eerder donker en kunnen de temperaturen vooral ‘s nachts al flink dalen, ook neemt de bloei van veel beplanting af en laten er al wat bladeren los. Maar om wat voor snoeiklussen vraagt de maand september eigenlijk? Volgens Gardeners’ Wold Magazine hoef je in het begin van de maand enkel nog wat bloemen te koppen, om de tuin nog zo lang mogelijk mooi te houden. En wat later in september komen de serieuzere snoeiklussen om de hoek kijken. 

Heb je de snoei-to do’s van augustus nog niet allemaal afgewerkt? Als je snel bent kun je er nog net een paar afvinken. 

Deze planten en bomen kun je in augustus snoeien (en deze vooral niet)
Lees ook

Deze planten en bomen kun je in augustus snoeien (en deze vooral niet)

Deze planten kun je in september snoeien

Niet alleen zien deze planten er met een snoeibeurt in september weer netjes uit, ook hebben de snoeiwonden zo ruim de tijd nog te drogen en te genezen voordat het weer kouder wordt.

  • Lavendelhaag: Knip de oude bloemen én de topgroei licht af, maar let hierbij wel op dat je niet in het oude hout snoeit. 
  • Vaste geraniums: Grote kans dat deze er niet meer zo netjes bij staan in september. Om ze weer op te frissen kun je het blad flink terugsnoeien tot je een minimale pol van blad overhoudt. 
  • Agapanthus: Na een (hopelijk) uitbundige bloei van deze prachtige paarse Afrikaanse lelie zullen de laatste bloemen nu zo’n beetje verwelken. In dat geval kun je de stengels helemaal terugknippen tot aan de voet. Verwijder daarnaast ook de vergeelde bladeren aan de randen. 
  • Hagen: Veel hagen hebben meerdere snoeibeurten per jaar nodig en ook aan het eind van het zomerseizoen is het slim om dit nog eenmaal te doen. Snoei de krachtige groei van afgelopen seizoen weer helemaal terug tot waar de uitlopers begonnen. Hiervoor gebruik je het beste een snoeischaar of een heggenschaar. 
  • Dahlia’s: Met de juiste verzorging kun je tot diep in het najaar genieten van je bloeiende dahlia’s. Belangrijk is daarom om de verwelkte bloemen – vaak vanaf september – te verwijderen met een snoeischaar. Hierdoor stimuleer je de vorming van meer knoppen en bloemen. 
    Bekijk meer tips over hoe je zo lang mogelijk van je bloeiende dahlia’s geniet. 
  • Kruidachtige planten zoals vrouwenmantel: Deze kunnen er rond september wat rommeliger uitzien, maar kun je een opfrisser geven met een flinke snoeibeurt. Het klinkt wat rigoureus, maar het beste snoei je volgens Gardeners’ World al het loof terug tot op de grond of tot net boven de basis. 
  • De ABC-bomen (esdoorn, berk en haagbeuk): Of de AcerBetula en de Carpinus zoals ze officieel in het Latijn heten. Deze kun je het beste uiterlijk in september snoeien. 
  • Walnotenboom (Juglans regia) en andere notenbomen: deze kun je het best tussen juli en oktober snoeien, wanneer de boom vol in blad staat dus. Snoei je deze in september, dan ben je nog mooi op tijd. 
  • De meeste andere bomen kun je ook vanaf september snoeien. Zoek wel altijd even specifiek per boom op of dit bij deze boom ook het geval is. 

Groente en fruit 

  • Komkommers: Voor de moestuinders onder ons: het oogstseizoen is gelukkig nog niet voorbij, mits je je planten goed blijft verzorgen én snoeien. Want snoeien doet groeien. Zo kun je in september de uitlopers van de komkommerplant het beste wegsnoeien, zodat de plant zijn energie (en water) kan geven in het laten rijpen van de laatste vruchten van dit seizoen. Dit doe je door net boven het tweede blad boven de kleine of embryonale vruchtjes weg te knippen. 
  • Bramen: Hoewel deze klus zeker nog geen haast heeft, kan het absoluut geen kwaad hier al mee te beginnen. De bramenstruik kun je in september namelijk al prima snoeien door alle takken die vruchten hebben gedragen kort te knippen. 

    Heb je daar nu nog geen tijd voor (of zin in), dan kan dit later in de herfst of zelfs in de winter bij zacht weer ook nog. Zolang je het maar doet voor de lente zich aandient en er nieuwe uitlopers ontstaan. 
  • Zomerframbozen: Volgend jaar weer een volle frambozenstruik vol met zoete vruchtjes? Snoei dan de oude, vruchtdragende stammen en de sprietige uitlopers van de frambozenstruik helemaal terug tot aan de voet. De sterke, nieuwe stammen mogen tot maximaal 10 centimeter teruggesnoeid worden. De herfstframbozen dien je echter nog even met rust te laten. 
  • Appelbomen: Hoewel het oogstseizoen nog voor ons ligt, kun je de zachtere scheuten van de appelbomen wel al snoeien. Deze zijn in het huidige groeiseizoen ontstaan en kun je tot twee of drie knoppen terugsnoeien. Hiermee stimuleer je de vorming van vruchtsporen aanzienlijk.

Laat ook wat liggen voor het wildleven in je tuin

Toch kun je in september zeker niet alles zomaar kort snoeien. We zijn snel geneigd bloemstelen af te knippen, dode stengels te verwijderen en zaadknoppen op te ruimen, maar juist dit is ontzettend goed voor de biodiversiteit en het wildleven in je tuin. Bovendien werkt bladafval isolerend voor de wortels van veel planten. 

Dit kun je beter niet snoeien in september 

  • Siergrassen kun je het beste nog even met rust laten, want deze kunnen gaan rotten en zelfs afsterven als je ze nu snoeit. Ook de afgevallen bladpollen laat je idealiter nog even liggen, want deze werken in de winter perfect als isolatie voor de wortels. 
  • Voorjaarsbloeiende struiken kun je beter ook met rust laten, anders loop je het risico dat je (beginnende) nieuwe bloemknoppen wegknipt die volgend voorjaar zouden moeten bloeien. 
  • Hoewel we hierboven schreven dat de zomerframboos al een snoeibeurt kan gebruiken in september, kun je de herfstframboos beter nog even met rust laten. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft deze struik pas in de herfst vruchten af. Grote kans dus dat deze nog niet klaar is met bloeien en vruchten geven. Wacht daarom in ieder geval tot na de laatste oogst met snoeien. 
  • Geen must, maar wel prettig voor het oog. Door gekleurde heesters zoals kornoeljewilg en rubus-soorten (zoals bramen, frambozen en bessen) nog even met rust te laten heb je tijdens de grauwe winterdagen wat meer leven en kleur in je tuin. 
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
PlantTuinierenTuin