Betoverende bomen

Wil jij ook bloesem in de tuin volgend jaar? Dit is waar je op moet letten

Door Emma Schiphorst··Aangepast:
Wil jij ook bloesem in de tuin volgend jaar? Dit is waar je op moet letten
RTL

Word jij ook helemaal verliefd op de natuur als je die mooie bloesembomen langs de weg of in een tuin ziet staan? Hovenier, en vaste tuinontwerper van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven, Huib Schuttel vertelt wanneer en hoe je het beste deze fruitbomen kunt planten. Zo staan ze er ook prachtig bij in jouw tuin volgend jaar.

Wist je dat bloesem een heel belangrijk onderdeel is van de vruchtafgifte van de fruitboom? Bloesem is eigenlijk de voorloper van een appel, peer, pruim, kers of andere vrucht.

© Istock - ajansen

De aankoop

Hovenier Huib Schuttel vertelt dat er verschillende manieren zijn waarop je een fruitboom kunt kopen. De manier van aankopen heeft invloed op wanneer je de boom moet planten. Hieronder een overzichtje:

  • Je hebt een plant uit pot, deze kun je heel het jaar door planten.
  • Dan heb je een plant met kluit. De wortels zitten nog in de aarde en deze kun je van oktober tot en met half mei planten.
  • Als laatst heb je de plant met losse wortels. Als je nu nog naar het tuincentrum gaat voor dit type, ben je helaas nét te laat. Deze kunnen namelijk van oktober tot en met begin april geplant worden. 

"Het voordeel is dat je een plant uit pot jaarrond kunt planten, het nadeel is dat die vaak iets prijziger zijn." Aldus Schuttel.

Belangrijk: bescherm je boom tegen de vorst

Als je dan zo'n boompje hebt geplant, is het belangrijk dat je het weerbericht goed in de gaten houdt. Je moet de boom namelijk beschermen tegen vorst. "Overdag kan het misschien al twintig graden zijn, maar 's nachts nog makkelijk -1. Dan kan het zijn dat de bloesem bevriest en dan ben je dus eigenlijk een vrucht kwijtgeraakt", vertelt Schuttel. "Je kan tot wel 60% van je vruchten kwijtraken door vorst."

De beste oplossing is de bloesem benevelen met een klein laagje water. Dan komt er een klein korstje ijs omheen en bevriest de bloesem zelf niet. Een andere handige tip is om een laken of kleed om je boompje of plant te hangen. "Pak geen zware deken, maar een licht laken en maak de onderkant ook even dicht", aldus Huib Schuttel. Overdag mag dat laken er dan weer af.

Hoelang kun je dan genieten van die mooie bloesem? "Meestal twee tot drie weken."

© Istock-Ludmila Kapustkina

Do's and don'ts bij onderhoud

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je een fruitboom verzorgt. Zo kun je de fruitbomen nú niet meer verplaatsen van plek. Daarvoor is een gemakkelijk ezelsbruggetje: dat mag alleen in de maanden met de 'r'. September, oktober, november, december, januari, februari, maart en april. Schuttel maakt dit jaar dan ook een uitzondering op deze regel. "Behalve april. Die valt dit jaar af, omdat het zo warm is voor de tijd van het jaar."

Huib adviseert om voor 'oude' fruitsoorten te gaan als je zeker wil zijn van een goede fruitboom in je tuin. Denk aan de jonagold, golden delicious, elstar en conference. En hij tipt: "Tegenwoordig heb je ook smal opgaande boompjes, die zijn supermakkelijk in onderhoud. Die worden niet breder dan vijftig centimeter en ze zijn ook nog eens leuk voor kinderen."

Als laatste wil Schuttel je op het hart drukken om de fruibomen nu absoluut niet te snoeien. Die periode is geweest. "Als je nu de uitlopers gaat snoeien, knip je in principe de appels eraf." De snoeiperiode is gelijk aan de verplant-periode, denk dus aan: alleen maanden met de 'r'.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
TuinierenTuinGroente en fruit