Bitterzoet

Voor- én nadelen van de blauwe regen, 'de python onder de klimplanten'

Door Bo Wories··Aangepast:
Voor- én nadelen van de blauwe regen, 'de python onder de klimplanten'
RTL

De blauwe regen (Wisteria) is een prachtige, krachtige klimplant met veel voordelen. Toch kent deze plant ook een aantal nadelen. Heb je blauwe regen in de tuin of wil je er een aanschaffen, verdiep je er dan even in. Samen met Huib Schuttel, hovenier en vaste tuinontwerper bij Eigen huis & Tuin, hebben we alvast een handige lijst samengesteld.

Voordelen

  • Kan bijna overal groeien

    De blauwe regen is een klimplant die op bijna elke standplaats zijn gang kan gaan. De plant kan zowel in de volle zon als in halfschaduw overleven. Huib Schuttel: "Hij wil wel graag een steuntje in de rug, dus tegen een gevel of een pergola vindt hij het wel lekker. Hij heeft ook iets nodig om zich aan vast te houden."

    "De klimmer staat graag in een goed doorlatende en humusrijke bodem, maar hij doet het ook goed in kleigrond." Een ander voordeel van deze mooie eyecatcher is dat hij goed bestand is tegen het winterse klimaat.
     

  • Twee keer per jaar in bloei

    Een aantal soorten bloeien twee keer per jaar. Dit weet je alleen niet wanneer je hem koopt. De meeste Wisteria's bloeien alleen in het voorjaar, maar als je geluk hebt, bloeit hij ook nog een keer in het najaar. "Ik weet na 30 jaar ervaring in de plantenwereld nog steeds niet precies hoe dat komt. Het kan spontaan ontstaan. Wat ik wel zeker weet, is dat als ze het eenmaal doen, het voor altijd blijft. Ze bloeien dan in november of oktober, nog een keer," vertelt de hovenier.
     

  • De geur trekt bijen, hommels en andere insecten aan

    In de bloemen van de blauwe regen schuilt veel nectar. Schuttel: "Een groot voordeel van deze mooie plant is dat hij door de nectar vele vlinders en bijen aantrekt. Hij is dus goed voor de biodiversiteit. Wespen daarentegen hebben geen schijn van kans; hij is super bij-vriendelijk."

"Het is vooral oppassen met kleine kinderen en huisdieren, zodat ze de bloemen niet opeten."

Nadelen

  • Giftig

    Deze weelderige klimplant is een plaatje om te zien, maar het is ook een giftige plant. De peulen en zaden zijn zeer giftig, omdat ze de stof glycoproteïne lectine bevatten. Daarnaast zijn ook de wortels en twijgen giftig.

    Deze plant kan al bij inname van slechts twee peulen onprettige symptomen veroorzaken, zoals braken, misselijkheid en maagkrampen. In dat geval is een bezoek aan het ziekenhuis voor observatie zelfs aan te raden. Huib Schuttel heeft hier zelf nog geen ervaring mee gehad. "Het is vooral oppassen met kleine kinderen en huisdieren, zodat ze de bloemen niet opeten. De bladeren zijn niet giftig," vertelt hij.
     

  •  Groeit snel

    De Wisteria –die oorspronkelijk uit het verre Oosten komt– kan met gemak 20 tot 25 meter hoog worden. De bloei duurt van begin mei tot half juni. Schuttel: "In een jaar tijd kan de Wisteria wel vier tot vijf meter groeien, zowel in de lengte als in de breedte. Het is de snelst groeiende klimplant die er bestaat." Je kunt de plant snoeien naar jouw gewenste vorm, maar je kunt hem ook volledig met rust laten. "Wil je hem snoeien in het gewenste model, dan is het advies om dit te doen na de bloei. Anders snoei je de bloemen eraf."
     

  •  Schade aan je regenpijp

    "Deze klimplant is een enorme groeier en wordt ook wel de python onder de klimplanten genoemd. De eerste paar jaar merk je hier niets van, maar als je de Blauwe regen om je regenpijp laat groeien, heb je na 15 jaar een kapotte pijp. Hij kan de regenpijp helemaal fijnknijpen. Dit kun je voorkomen met behulp van een bindbuis. Begeleid de Blauwe regen wel met flexibel opbinddraad en niet met ijzerdraad, anders zit de draad te strak om de boom en knel je hem af." Aldus de hovenier. 

 

"Als de plant niet geënt is, kan je wel 5 á 6 jaar wachten voordat de plant voor het eerst gaat bloeien."

Belangrijke tip van Huib:

"Kijk bij aankoop of de plant geënt is. Enten is een proces waarbij een stukje weefsel – een zwak takje van één boom – wordt afgehaald en geïmplanteerd op de onderstam van een jonge boom. Als de plant niet geënt is, kan je wel 5 á 6 jaar moeten wachten voordat hij voor het eerst bloemen krijgt." 

"Je kunt dit zelf ook zien bij de aankoop. Als je op ongeveer 10 centimeter van de onderkant een soort bijenwas ziet, dan is hij gestekt. Is dit niet het geval? Dan krijg je de eerste 5 jaar alleen maar bladeren," stelt de hovenier.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
PlantTuinierenTuinEigen Huis & Tuin Lekker LevenTuinbouw