Aardappelschillen

Zevenblad in de tuin? Zo kom je ervan af

Door Bo Wories··Aangepast:
Zevenblad in de tuin? Zo kom je ervan af
RTL

Heb je je tuin graag netjes aan kant? Dan is Zevenblad een ware nachtmerrie. Het is hardnekkig onkruid dat je maar moeilijk kwijtraakt. Vroeger waren er bestrijdingsmiddelen die het enigszins onder controle hielden, maar die zijn inmiddels van de markt gehaald. Tegenwoordig moet je het zelf op alternatieve wijze aanpakken en dat is allesbehalve een makkelijke klus. Gelukkig weet hovenier en tuinontwerper Huib Schuttel raad.

"Zevenblad is te herkennen aan zijn vijf tot zeven deelbladeren en de opvallende witte bloemetjes en wortels. Probeer de plant niet met een schep, maar met een riek te verwijderen. Daarmee kun je de wortels beter loshalen zonder ze te breken, je wilt natuurlijk niet dat er resten overblijven", legt de hovenier uit. 

Wacht nog even met planten

"Denk je dat je het Zevenblad volledig hebt verwijderd? Plant dan nog niet meteen iets nieuws op die plek. Laat de grond een tijdje leeg en controleer om de paar dagen of er nieuwe sprietjes opkomen. Zie je er vervolgens weer een? Haal hem er meteen weer uit, opnieuw met de riek. Elke centimeter wortel die achterblijft, kan namelijk uitgroeien tot een nieuwe plant." Hardnekkig is het onkruid dus zeker. "Het is net bamboe; razendsnel en hardnekkig!", aldus Huib Schuttel.

Bamboe in bedwang houden: zo zorg je ervoor dat ‘ie niet gaat woekeren
Lees ook

Bamboe in bedwang houden: zo zorg je ervoor dat ‘ie niet gaat woekeren

"Een nog groter probleem ontstaat wanneer de wortels van zevenblad zich onder je bestrating bevinden," waarschuwt hovenier Huib Schuttel. "Als het onkruid steeds terug blijft komen, kun je het beste wit zand over de wortels strooien en daarbovenop een worteldoek aanbrengen. Met deze maatregelen vergroot je de kans dat je bestrating intact blijft en voorkom je dat het zevenblad zich verder uitbreidt."

'Ook best een leuke opvulling'

Is er dan écht niks goeds aan Zevenblad? Volgens hovenier Huib Schuttel valt dat gelukkig wel mee. Houd je van een natuurlijke tuin die niet te strak aan kant hoeft te zijn en heb je weinig bestrating, dan hoef je Zevenblad echt niet per se aan te pakken. "Als je verder niets aan je tuin doet, is het eigenlijk best een leuke opvulling", zegt hij. "Van mei tot augustus bloeit het met leuke witte, soms lichtroze bloemen in schermvorm. En het kan zo’n 60 tot 90 centimeter hoog worden."  

Toch plaatst hij direct een kanttekening: "Voor wie iets anders in de tuin wil laten groeien of plannen heeft om te bestraten, is zevenblad wel een groot probleem. Dan is het echt belangrijk om het zo snel mogelijk aan te pakken."

Aardappelschillen hét wondermiddel?

Graszaaddirect beweert dat aardappelschillen een natuurlijk én milieuvriendelijk wapen kunnen zijn in de strijd tegen Zevenblad. Hovenier Huib Schuttel heeft hier zelf geen ervaring mee, maar het klinkt als een interessante methode om eens uit te proberen.

Volgens de graszaadleverancier bevatten aardappelschillen de stof solanine; een natuurlijke gifstof die effectief zou zijn tegen zevenblad en andere woekerplanten. In plaats van chemische middelen zou je dus gewoon met aardappelschillen aan de slag kunnen.

Zo ga je te werk:

  1. Spoel verse aardappelschillen goed af en doe ze in een pan.
  2. Vul met water tot de schillen net onder staan.
  3. Breng het water aan de kook en laat het vervolgens 30 minuten trekken met een deksel erop.
  4. Laat het kooksel afkoelen, en zeef het mengsel zodat je alleen het vloeibare concentraat overhoudt.
  5. Giet het concentraat in een plantenspuit en besproei de bladeren van de Zevenbladplanten grondig.

Of het daadwerkelijk zo effectief is als beweerd wordt, blijft de vraag. Maar het is in elk geval een veilige, goedkope én natuurlijke methode om te proberen!

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
Huib SchuttelTuinieren