Zo maak je je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor ongewenste buurkatten

Je tuin zo af en toe bemesten is absoluut een goed idee, maar over het algemeen laten we dat niet graag door de (buur)katten doen. Je strakke border wordt overhoop gegraven en voor je het weet zit je tijdens het tuinieren met je handen in de kattenpoep. Hoe je ze – op een diervriendelijke manier – uit je tuin weert? Dierenarts Piet Hellemans en Milieu Centraal geven advies.
Kattenpoep in de tuin wordt niet alleen door veel mensen als vies ervaren, het brengt ook risico’s met zich mee. Voor kinderen is het onhygiënisch om aan te raken, wat zomaar kan gebeuren als de kat z’n behoefte in de zandbak doet. Zwangere vrouwen kunnen zelfs een infectie oplopen, wat gevaarlijk is voor de ongeboren baby.
Maar niet alleen kattenpoep kan een probleem zijn, ook het – meestal nachtelijke – kattengejank en de jacht op vogels horen er vaak bij. Heb je hier geen behoefte aan en wil je de brutale katers en poezen uit je tuin weren? We zetten een aantal tips en adviezen op een rij.
Liever buiten dan op de kattenbak
Kattenbaasjes doen meestal hun uiterste best om de viervoeters zindelijk te maken op de kattenbak, maar het is en blijft de natuur van het beest om zijn behoefte in de vrije natuur te doen. Het is dan ook niet gek als ze die mooie border van jou verkiezen boven de kattenbak. Boos worden op de beesten heeft dan ook niet zo veel zin. Maar je kunt wel de nodige maatregelen nemen waardoor ze niet meer graag in jouw tuin komen.
Bovendien is het aan te raden in gesprek te gaan met de kattenbaas in kwestie en samen een oplossing te zoeken, tipt Milieu Centraal. Hij of zij is immers verantwoordelijk voor eventuele overlast of schade die zijn huisdier veroorzaakt.
Bodembedekkers
Een border met veel open plekken? Dan vraag je er bijna om, zal de kat in kwestie denken. Katten plassen en poepen namelijk het liefst op kale en losse grond. Dus hoe voller je plantenborder, hoe minder aantrekkelijk die wordt in zijn ogen. Bodembedekkers zijn daarom zeker aan te raden om je tuin onaantrekkelijk te maken voor ongewenste toiletbezoekjes. Bijkomend voordeel: het zorgt ervoor dat er minder snel onkruid groeit.
Sterke geuren
Naast tere pootjes hebben katten ook een behoorlijk reukvermogen waar ze kieskeurig mee omgaan. Zo halen ze hun neus op voor sterk geurende planten zoals de ooievaarsbek, wormkruid, kattenschrik, munt, lavendel, goudbloem, vuurwerkplant, citroenverbena en citroentijm. Ook kun je er voor kiezen af en toe wat citroenschillen, knoflook of peper in je tuin te strooien om ze af te schrikken.

Cacaodoppen en koffiedik
Heb je niet zulke groene vingers en daarom geen ambitie om veel planten in je tuin te onderhouden? Dan kun je bij de open plekken grond in je tuin ook kiezen voor cacaodoppen, tipt Dierenarts Piet Hellemans. “Dat vinden katten in de regel vervelend om in te graven. Zo voorkom je in ieder geval het plassen en poepen tussen je planten.” Bovendien haten katten de geur van (pure) chocolade, dus ook dat zorgt er voor dat katten er liever weg van blijven. Een andere geur waar ze geen fan van zijn, is koffie. Een andere optie om ze weg te houden is dan ook door koffiedik te mengen door de tuinaarde op de plek waar ze graag hun behoefte doen.
Maar let op: als je een hond hebt die ook regelmatig in je tuin komt, dan is dit geen verstandige oplossing. Cacaodoppen bevatten de stof theobrominge, wat giftig kan zijn voor honden.
Stekelige barrières en kippengaas
Om katten helemaal uit je tuin te houden, zal je barrières moeten creëren. Zo tipt Milieu Centraal om gaas onderin je haag te bevestigen, zodat ze er moeilijker langs kunnen. Ook helpt het om voor stekelige beplanting te kiezen, zoals de meidoorn. Wil je het ingraven van drollen onmogelijk maken? Dan kun je kippengaas ondiep ingraven. Zodra de kat merkt dat hij geen kuiltje kan graven is de kans groot dat hij elders een ander plekje zoekt.
Wat dierenarts Piet Hellemans absoluut afraadt is satéprikkers met de punt naar beneden in de grond steken. Hoewel dit online (onder andere op de website van Milieu Centraal) wel wordt getipt, is Hellemans hier geen fan van. “Dit kan echt voor nare verwondingen zorgen.” Daarom zou hij toch liever kiezen voor bijvoorbeeld cacaodoppen om ze op een natuurlijke manier af te weren.
Sproeien en spuiten
Katten kunnen (helaas) sproeien, maar wij kunnen dat natuurlijk ook terug doen. Houd een plantenspuit of waterpistool paraat als je buiten zit en sproei op de ongenodigde katten als ze in je tuin verschijnen of dreigen te gaan graven in de border. Zo jaag je ze op een onschuldige manier weg. Of het ook op langere termijn helpt, dat is echter de vraag.
Creëer een natuurlijke kattenbak in de tuin
Blijven de katten ondanks de bovenstaande tips toch terugkomen, óf is de poepende kat in kwestie van jouzelf? Dan kun je het ook anders aanpakken door een natuurlijke kattenbak in je tuin te creëren, op een plek waar je er zelf geen last van hebt. Maak een zanderig hoekje in je tuin met losse aarde, en de kans is groot dat de kat dit hoekje op den duur verkiest boven jouw border.
Op die manier wordt je kat ook gelijk aangemoedigd om vaker in de eigen tuin te poepen en plassen, en dus niet in de tuin van de buren! Kan die stinkende kattenbak ook eindelijk uit huis!