Aan de slag!

4 redenen waarom je in februari en maart al je moestuin moet voorbereiden

Door Daphne van Kaam··Aangepast:
4 redenen waarom je in februari en maart al je moestuin moet voorbereiden
RTL

Het voelt misschien nog te vroeg om aan de moestuin te denken, maar niets is minder waar! Je kunt namelijk beter te vroeg beginnen met de voorbereidingen dan te laat. Wij zetten een aantal goede redenen voor je op een rijtje om in februari of begin maart al te beginnen met de voorbereidingen van je moestuin.

1. De juiste zaden kiezen

Wanneer je lekker vroeg begint met de voorbereidingen, heb je genoeg tijd om de juiste zaden te kiezen voor in jouw moestuin. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de houdbaarheidsdatum van de zaden. Witlofzaadjes zijn bijvoorbeeld maar één jaar echt productief. Hier kun je dus beter niet te veel van kopen, omdat de zaden niet jarenlang houdbaar zijn.

Kijk dus altijd goed naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Ook is het goed om te weten wat voor grond je in de tuin hebt, hier kun je de zaden op afstemmen.

2. Indeling maken

Net als in huis kan het ook in de moestuin helpen om een handige indeling te maken. Let hierbij op de verschillende soorten gewassen en het formaat. Niet alle planten kunnen goed met elkaar overweg en daarom is het goed om te kijken welke combinaties het beste werken.

Goede combinatieteelt zorgt er ook voor dat planten minder snel ziek worden. Planten trekken met stoffen en geuren bepaalde insecten aan en dit kan voor de ene plant schadelijker zijn dan voor de ander. Zoek dit dus van tevoren goed uit. Door ook rekening te houden met het formaat van de gewassen kun je de moestuin zo efficiënt mogelijk inrichten en gaat er geen ruimte verloren.

3. Grondbewerking

De maand februari leent zich er perfect voor om de grond voor te bereiden. Ben je iets te laat? Geen zorgen, ook begin maart kun je dit nog doen. Je kunt deze tijd goed gebruiken om de bedden vrij te maken van blad en onkruid. Ook kun je de zuurgraad van de bodem laten onderzoeken en eventueel nog verbeteren. Zo ga je goed voorbereid het nieuwe moestuinseizoen in!

Zo maak je zelf biologisch afbreekbare kweekpotjes voor je moestuin
Lees ook

Zo maak je zelf biologisch afbreekbare kweekpotjes voor je moestuin

4. Voorzaaien 

Groentes die van de zomer houden, zoals tomaten of komkommers, kunnen niet goed tegen de kou. Deze kun je dus eventueel al voorzaaien zodat ze, zodra het buiten warm genoeg is, nog genoeg tijd hebben om te groeien.

Tip: kweek de planten dus in huis en verplaats ze zodra het weer het toelaat naar buiten. Zo geef je de gewassen genoeg tijd om voor een goede oogst te zorgen.

© iStock
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinierenTuinEigen Huis & Tuin Lekker LevenPlantTuinbouw