Dit is op warme dagen het beste tijdstip om je tuinplanten water te geven

Met warm weer hebben de planten in je tuin het flink te verduren. Ze staan in de felle zon en drogen snel uit. Je denkt dan misschien dat direct water geven de oplossing is, maar als je dit niet op het juiste tijdstip doet kan het behoorlijk misgaan. Niemand wil toch verbrande planten? Hovenier en vaste tuinontwerper van 'Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven' Huib Schuttel geeft tips.
Het tijdstip en de hoeveelheid water die je de bloemen en planten in de tuin geeft, kan veel verschil maken.
Niet onder de volle zon
Eén ding is zeker: je kunt je planten beter niet midden op de dag water geven. “Als je dit onder de volle zon doet, verdampt het water namelijk in een mum van tijd. Ook kunnen de waterdruppels op de bladeren als een vergrootglas werken, waardoor ze kunnen verbranden”, vertelt Huib Schuttel.
Het advies van Schuttel luidt: “Richt het water nooit op de bladeren, maar altijd op de wortels. De wortels hebben dorst; de bladeren nemen het water niet op en kunnen snel verbranden. Sproei ook het gras niet overdag, want ook daar kunnen brandvlekken ontstaan. Het water verdampt nu eenmaal snel en droogt gauw op. Geef de planten dus vooral water bij de wortels.”
Ook planten die in de schaduw staan of onder een parasol, moeten pas ’s avonds worden bewaterd. “Door de hoge temperaturen verdampt het water ook daar,” vertelt Huib.
Zon bijna weg? Sproeien maar!
Je kunt je planten beter water geven op een koeler moment van de dag, wanneer de zon niet meer zo fel schijnt. Rond acht uur 's avonds is volgens Huib het perfecte tijdstip.
Welk soort water?
“Leidingwater is in deze droge tijden – en ook daarbuiten – helemaal geen goed idee. Het is niet beter voor je planten, en we moeten zuinig omgaan met ons drinkwater. Gebruik daarom liever een regenton! Regenwater is namelijk wél beter voor je planten. Leidingwater is om te drinken, niet om aan je planten te geven”, aldus Huib.
Daarnaast is het goed om te weten dat oude planten veel minder water nodig hebben dan jonge planten. “Oude planten hebben een uitgebreider wortelstelsel en kunnen zelf, onder de grond, op zoek naar water. De wortels van jonge planten zijn hier nog te klein voor. Planten die je dit voorjaar of najaar hebt geplant, hebben het liefst elke dag water, terwijl oudere planten vaak maar twee keer per week dorst hebben,” vertelt Huib.
Plantenoppas
Heb je geen leuke buurman of buurvrouw die jouw planten wil verzorgen als je een paar dagen weg bent? Dan heeft Huib een duurzame tip! Breng je petfles niet naar de supermarkt voor statiegeld, maar zet hem in je plant. “Vul de fles met water, maak een gaatje in de dop, steek de fles in de pot of in de grond en tada! Je eigen ecologische druppelsysteem!” Zo gaat je plantje voor Moederdag niet meteen dood als je er even tussenuit gaat.