Tips tegen inbraak

Inbraak voorkomen? Dit zijn de bekendste trucs die inbrekers toepassen

Door Laura Vrooland··Aangepast:
Inbraak voorkomen? Dit zijn de bekendste trucs die inbrekers toepassen
RTL

Afgelopen jaar werden er ruim 21.000 inbraken geregistreerd door de politie. Je zou denken dat we de meeste trucs van inbrekers inmiddels wel doorhebben. Maar toch blijven ze zich vernieuwen en kunnen ze op allerlei slinkse manieren je huis binnenkomen of controleren of je langere tijd van huis bent. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom hebben we een aantal van hun veelgebruikte trucjes op een rij gezet.

1. Plakband op de deurbel

Een slimme truc voor inbrekers om erachter te komen of iemand thuis is, is door een breed stuk plakband op de deurbel te plakken. Van een bel die constant blijft rinkelen wordt iedereen al snel knettergek, dus dit zal natuurlijk zo snel mogelijk door de bewoners verwijderd worden. Maar als je niet thuis bent en het plakband er de volgende dag dus nog steeds zit, is het raak. Ook kunnen inbrekers op deze manier peilen hoe lang iemand van huis weg is. Een geniepige truc dus waar veel mensen door worden getroffen...

Tip: Als je een stuk plakband op de deurbel vindt, haal dit er dan niet meteen af. Schakel in plaats daarvan de zekering uit. Er kunnen namelijk vingerafdrukken op het plakband zitten waardoor de politie de inbrekers kan opsporen.

2. Afgedekt sleutelgat

Naast de deurbel is ook het afplakken van het sleutelgat een een ideale methode om te controleren hoe lang iemand van huis weg. Een alternatief hiervoor is door een cocktailprikker in het sleutelgat te steken. Het is namelijk onmogelijk om een slot open te draaien als er een cocktailprikker in zit. Als de prikker er na een paar dagen nog steeds in zit bestaat de kans dat jouw huis het volgende doelwit is.

3. Takje of papiertje

Het plaatsen van een takje tussen de deur is ook een bekende truc die inbrekers toepassen om te kijken of er iemand thuis is. Ze zetten dan een takje tegen de voordeur aan en als het takje er een poosje later nog steeds tegenaan staat, slaan ze hun slag.

Dezelfde truc kan worden uitgevoerd met een klein stukje papier. Dieven steken dit tussen de deur, het raam of een kozijn. Als de deur wordt geopend zal het papier naar beneden vallen, maar als het er een paar dagen later nog steeds zit is dit voor inbrekers de ideale kans om toe te slaan. Ook in dit geval is het verstandiger om het briefje te laten zitten en de politie in te schakelen.

4. Post bij de deur

We gebruiken allemaal dagelijks onze smartphones en ook inbrekers weten hier handig gebruikt van te maken. Zo zetten ze 'm bijvoorbeeld geregeld in om te checken of de post zich inmiddels opstapelt. Ze maken een foto van de binnenkant van je brievenbus, of maken via het klepje een foto van de deurmat in de hal. Zien ze de post opstapelen, dan weten ze dat je langere tijd van huis bent. 

Tip: Ben je een tijdje weg van huis? Voorkom dan een uitpuilende brievenbus of een stapel post bij de voordeur. Vraag bijvoorbeeld je buren om dagelijks de post uit de brievenbus of van de deurmat te halen. Laat ze het vervolgens op een onopvallende plek in huis leggen. Dus niet op de keukentafel, maar op de stoel of in een lade. 

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

5. Naar binnen babbelen

Inbrekers hebben vaak mooie praatjes waar ze zichzelf gemakkelijk mee naar binnen kunnen werken. Dit is een overzicht van de meest gebruikte smoesjes:

  • vragen om een glas water;
  • vragen om de telefoon te gebruiken (bijvoorbeeld omdat ze autopech hebben);
  • vragen om even naar het toilet te mogen; 
  • zeggen dat er mogelijk een gaslek is die ze binnen moeten onderzoeken terwijl jij buiten wacht;
  • ze doen zich voor als nieuwe buren, een thuiszorgmedewerker, de politie of een elektricien. 

Blijf dus altijd goed opletten en wees niet te goedgelovig. 

6. Een briefje voor de postbode

Ook maken inbrekers slim gebruik van het feit dat er steeds meer online wordt besteld. Door een briefje met de boodschap ‘Beste bezorger, wil je het pakketje in de schuur leggen?’ bij de deur op te hangen kunnen ze een pakketje onderscheppen en zo controleren of er iemand thuis is.

Ook in dit geval kun je de buren inschakelen om te letten op deze verdachte briefjes als je langer van huis bent. Of spreek met de postbezorgers af om pakketjes bij de buren af te leveren als je niet thuis bent.

7. Via een klein raampje

Kleine raampjes boven een deur of raam zijn ideale plekken voor inbrekers om toe te slaan, omdat deze vaak op een kier staan of slecht beveiligd zijn. Met een ladder werken ze zich dan in een mum van tijd naar binnen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat elk raam in huis een goed slot heeft.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenInbraakWonen