Wijntips

Moeite met het kiezen van een geschikte wijn? Niet meer met deze tips

Door Romy Kroes··Aangepast:
Moeite met het kiezen van een geschikte wijn? Niet meer met deze tips
RTL

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor wijn, maar dat geldt ook voor gerechten. Door de juiste wijn te kiezen kun je een gerecht echt versterken. Een goede wijn-spijs verhouding is daarom erg belangrijk. Maar welke wijn gaat bijvoorbeeld goed samen met vis of met pasta? Aan de hand van een paar basisregels kies jij voortaan altijd een perfecte wijn.

Hou het strak

Gerechten die een ‘strak’ mondgevoel geven – zoals zoute, zilte of zure gerechten – vragen om een wijn met een vrij hoge zuurgraad. Hierdoor krijgt de wijn, maar ook het gerecht een rondere smaak. Voorbeelden van wijnen met een hoge zuurgraad zijn de sauvignon blanc of een pinot noir. 

Verzachtende wijn voor rood vlees 

Rood vlees vraagt om een wijn die verzacht. Kies daarom voor een wijn met veel tannines. De combinatie van het eiwit uit het vlees en de tannines van de wijn zorgen ervoor dat smaken zachter aanvoelen. Je kunt in dit geval het beste kiezen voor een stevige wijn zoals een Bordeaux of Barolo.

Een rond gevoel

Waar zoute gerechten een strak gevoel afgeven, zorgen smeuïge en romige gerechten voor een rond gevoel. Een pasta carbonara, ragout of een mooie roomsaus gaan dan ook perfect samen met een zachte wijn. Je kunt in dit geval kiezen voor wit (onder andere Chardonnay) én rood (onder andere Merlot). Beide soorten laten een rond gevoel achter in de mond, wat prima samengaat met een heerlijk romig gerecht.

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Weeg je wijn af

Bij wijnen en gerechten geldt: houd veel bij veel en weinig bij weinig. Een gerecht met een hoger smaakgehalte vraagt daarom ook om een intense wijn. Neig je meer naar een rode wijn, kies er dan een met een royale rode afdronk. Maar ook een mooie sauvignon blanc gaat prima samen met intens smakende gerechten. Denk hierbij aan onder andere vis met groene kruiden of een sausje van pesto.

Don’t keep it simple

We kunnen ons voorstellen dat je tijdens de feestdagen of uitgebreide etentjes alles uit de kast wilt trekken met bijvoorbeeld een complex gerecht. Je moet er hierbij wel aan denken dat een simpele wijn in het niet valt bij een gerecht dat bestaat uit meerdere smaaklagen. Je kunt hierbij dus het beste kiezen voor een Bourgogne of Toscane.

Kies voor harmonie of contrast

In de meeste gevallen kies je voor evenwicht en harmonie, maar soms kan het ook goed zijn om juist de keuze voor contrast te maken. Zo zorgen zure wijnen voor een frisse tegenhanger bij gefrituurde gerechten en gaat een zoete port prima samen met een zoute kaas. Gerechten die zwaar op de maag liggen vragen dan ook niet om een volle wijn, maar juist om een lichte, droge wijn om het eten beter te kunnen verteren.

Fotocredits

Headerfoto: Nadya Filatove

Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenWijn