Barbecue schoonmaken? Zo doe je dat!
Je zal liever barbecueën dan de barbecue schoonmaken. Toch is het voor de levensduur van je barbecue van belang om hem regelmatig schoon te maken. Ook smaken vlees, groenten en vis lekkerder en bakt je eten minder snel aan, wat ook gezonder is. Hoe je dit aanpakt? Wij hebben de tips per soort voor je op een rijtje gezet!
Barbecue schoonmaken
Je kunt een barbecue na gebruik veel beter schoonmaken als er geen aangebrand vlees of vis op zit. Om dit te voorkomen kun je het barbecuerooster voor gebruik insmeren met olijfolie of zonnebloemolie. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld een stukje vlees aan het rooster blijft plakken en gaat verkolen. Met een beetje citroensap of een halve citroen kun je tussendoor de vetresten verwijderen – dit kost minder gedoe bij het schoonmaken.
Maak het rooster van je barbecue na elk gebruik schoon. De kuip maak je regelmatig schoon. En je kunt ook beter meteen het rooster schoonmaken, dan is die makkelijker te reinigen dan wanneer je er lang mee wacht.
Gebruik je je nieuwe barbecue voor de eerste keer? Neem hem dan even af met een doek en afwasmiddel. Zo haal je alle schadelijke fabrieksstoffen weg.
Buitenkant schoonmaken
Als je lang plezier wilt hebben van je barbecue is het belangrijk dat je ook regelmatig de buitenkant schoonmaakt. Dit doe je door de buitenkant van de barbecue schoon te maken met een zachte doek en een sopje van een milde goed ontvettende reiniger, zoals afwasmiddel. Gebruik geen harde borstels of schurende sponsjes om krassen te voorkomen. Gaat het regenen of gebruik je je barbecue een tijdje niet? Zet hem dan binnen en dek hem af met een speciale hoes.
Houtskool barbecue
Handmatig schoonmaken
Bij het schoonmaken van een houtskool barbecue maak je eerst altijd het rooster schoon, dit moet na elke keer dat je hem gebruikt gebeuren. Het rooster maak je schoon als die nog een beetje warm is, de meeste etensresten gaan er dan makkelijk vanaf. Daarna laat je het rooster afkoelen en maak je hem schoon met een sopje en een zachte spons.
Schoonbranden
Liever de hitte het werk laten doen? Dat kan ook met een houtskoolbarbecue of een kamado ('egg' barbecue). Steek je barbecue aan zoals je gewend bent, bijvoorbeeld voor gebruik of direct nadat je klaar bent met barbecuen, en stook 'm tot een temperatuur van circa 250 tot 300 graden celsius. Laat de barbecue ongeveer een half uur branden, waarna het vet en vuil losbrandt. Daarna kun je het rooster af laten koelen en met een borstel of schraper al het vuil gemakkelijk eraf poetsen.
Ook maak je de kuip waar de kolen in liggen het beste regelmatig schoon. Zorg ervoor dat je de binnenkant schoonmaakt als de barbecue helemaal is afgekoeld. Haal vervolgens al het as en houtskool en etensresten uit de kuip. Zo voorkom je dat de barbecue overmatig gaat roken bij de volgende keer dat je hem gebruikt. Om het overgebleven vuil, vet en etensresten te verwijderen in de kuip maak je deze schoon met een sopje van heet water en afwasmiddel en een normaal schoonmaakdoekje. Aangekoekte etensresten verwijder je met een metalen sponsje.
Gietijzeren rooster
Het schoonmaken van een barbecue met een gietijzeren rooster werkt net een beetje anders. Gietijzer kan niet goed tegen schoonmaakmiddelen. Zo kun je wel te werk te gaan: laat het rooster goed afkoelen en haal de etensresten weg met een borstel en heet water. Daarna droog je het rooster af en zet je deze twee minuten in een op 150 graden voorverwarmde oven, of je kunt de hierboven genoemde schoonbrandmethode toepassen. Na deze stap laat je het rooster afkoelen en kun je 'm makkelijk schoonvegen. Vervolgens smeer je 'm in met plantaardige olie om roest te voorkomen.
Gas barbecue of elektrische barbecue
Heb jij een elektrische barbecue? Dan is het schoonmaken vrij eenvoudig en vergelijkbaar met bovenstaande methodes. Je verwijdert eerst alle grote etensresten en sluit het deksel. Vervolgens laat je de barbecue een kwartier lang op de hoogste stand aanstaan, waardoor alle overige etensresten verbranden. Daarna veeg je alle resten weg met een borstel. Haal de barbecue uit het stopcontact, voordat je met nattigheid te werk gaat! De barbecue kan nog heet zijn, dus pas goed op. Neem na het borstelen de barbecue af met een licht vochtige doek en een sopje van water en een klein beetje afwasmiddel.
Tip: let wel op of je borstel bestand is tegen hitte, anders smelten de haren weg!
Fotocredits
- Headerfoto: Imagesines
- Foto 1: undefined undefined
- Foto 2: arinahabich